Jumaat, 13 Oktober 2017

mane iklan nuffnang

~ Assalammualaikum ~

Baru minggu nie kak nurul prasan rupanya URL blogspot dah tukar kpd my rupanya.
selama nie watermark kak nurul pun masih .com lagi....
kak nurul prasan bila tgk di blog xde iklan nuffnang klr.
bukak akaun nuffnang,status kak nurul pun x tahu.
htr tiket ke nuffnang tanye,jawapannya sbb URL blog kak nurul x wujud...
hahaha.........ambik ko, itu la lama x bukak blog,nak update lg la...

Kawan2 ade x hadapi situasi yg sama...
kak nurul bukannya ape sayang jgk duit ade sikit dlm
akaun nuffnang tu....

atau boleh x kwn2 bagi kod iklan nuffnang tu utk kak nurul replace dlm
blog ini........

nak tanye kwn2 yg ade iklan nuffnang tu,iklan ape yea skrg?
Lazada ke


Selasa, 10 Oktober 2017

Mesin basuh x boleh spin


~ Assalammualaikum ~

Semalam mesin basuh kak nurul tiba2 x blh spin,bila time spin je stop
dan dia isi air blk....dulu pun ade jugak mesin kak nurul x blh spin sbb ade benda
apa tah yg dlm tu patah dan mekanik tukar baru,time dia repair tu lah jumpa
duit syiling byk dlm mesin,disebabkan itu juga spin mesin basuh boleh problem.
Entry kak nurul mesin basuh di repair tu ada sini.

Dahlah hubby pg2 dah terbang ke sabah...nak tak nak terpaksalah kita sendiri jadi
mekaniknya.........hahahaha...
memang rasanya mesti duit syiling nie penyebabnya.
bukak blkng mesin,tgk blkngnya blurr mane nak cari duit syiling.
Last2 htr whatssap dgn hubby mane nak bukak nak tgk duit syiling dlm tu....
nasib baik hr tu hubby dah tgk mekanik bukak yg mane klu nak check duit syiling.

Alhamdulillah mesin dah boleh spin.....




Tgk,berapa byknya duit syiling ni patutlah saluran nak buang air tu block

Kak nurul zoom lg bhgn mana duit syiling tu berada,duit syiling tu ade di horse hitam tsbt



Ini plk bagi menjawab soalan saudara di atas,entry kak nurul tahun 2015 saudara nie tanye thn 2017 nie,duit syiling tu berada spt di gambar di atas.










P/S:
         Jenama mesin basuh kak nurul nie LG yea,klu mesin lain mungkin x sama kot part tu


Khamis, 5 Oktober 2017

Pokok kurmaku


~ Assalammualaikum ~

Inilah pokok kurma kak nurul,x ingat dah berapa umurnya.
Pada mulanya kak nurul ingatkan ni  anak pokok salak,sebab seingatkan kak nurul 
biji salak pun ade kak nurul masukkan dlm pasu tu,sebab dah bercampur macam2 biji
buah yg kak nurul campakkan dlm tu...yg byk tumbuh ialah biji ciku,tp kak nurul
dah alih tmpt lain sbb nak bg kurma nie membesar...
Siap kak nurul google lg cari macam mana ank pokok kurma dan salak.dan rasanya
nie conformlah ank pokok kurma.
Ada 2 buah btg yg tumbuh,ade satu ank kurma yg tumbuh atas tanah,kak nurul cabut,salah cabutlah
plk,akhirnya x leh tumbuh lg.
Biji kurma nie kak nurul campakkan biji kurma yg x kering lg,kurma yg freshlah.
Haraplah kurma nie hidup ngan suburnya.......





Selasa, 3 Oktober 2017

Kulit karipap gebu

~ Assalammualaikum ~

Hari nie kak nurul nak share resepi kulit karipap,dah 2 kali cuba buat guna resepi
ini...senang dan sedap yg pentingnya
Kulitnya gebu je...

Bahan2
1kg  tepung gandum
1 cwn minyak masak
2 sudu besar marjerin
350 ml air
2 sudu air kapur

Cara2
Panaskan minyak masak dan marjerin,dah panas masukkan ke dlm tepung,kacau ngan sudu.masukkan air,ulikan,masukkan air kapur.Dah rata doh tersebut,perap masuk dlm plastik(supaya x msk angin) selama 4 jam,slps tu blhlah buat karipapnya...inti plk,terpulang pd masing2.
Slmt mencuba.



Sabtu, 30 September 2017

Kuih Kasturi @Rengas aka cucur kacang hijau


~ Assalammualaikum ~

kalau tempat kak nurul kuih nie kita org panggil kuih cucur kacang hijau,
kuih ini pun salah satu favorite akak....

kak nurul masak pakai bahan asas je...

sukatan pun main agak2 je

kacang hijau rendam dulu baru x lama bila nak masak dia nanti
biasanya kak nurul rendam pg dan ptgnya bolehlah masak

masak kacang hijau cam biasa,dah nak masak tu,masukkan gula pasir atau melaka,
masukkan kelapa parut dan tepung gandum,kacau....dah pekat tu tutup api

dah sejuk bolehlah dikepal2 bulat dan leperkan bolehlah masuk dlm tepung gandum yg dicampur
sedikit dgn tepung beras dan air,dan goreng...
dah siap.........
mudahkan!

slmt mencuba




Jumaat, 29 September 2017

Bingka Labu








~ Assalammualaikum ~

Hari nie nak share resepi bingka labu....
Sapa minat mkn bingka labu di sini, angkat tangan ^,,samalah kita....

Bingka Labu

Bahan2
1 biji labu-400 gm bila dah dikopek,rebus dan lenyek
240gm gula pasir
3 biji telur jika AA
1 cawan pekat santan
125gm marjerin,cairkan

Cara2

Blend labu,gula,telur, santan
masukkan dlm mangkuk dan masukkan tepung sikit
demi sikit,gaul sampai x bergetul,kacau dan masukkan
marjerin dan kacau lg...
bakar 40 minit,160-170 C...

Slmt mencuba







Tgh dlm oven 



Rabu, 20 September 2017

Apam puteri ayu


~ Assalammualaikum ~

Apam puteri ayu.......baru first time kak nurul cuba...
anak2 ckp sedap....
acct.lama dah nak buat tp asyik posponed je  ...hehehe

Bahan2

1. 3 biji telur
2. 1 cwn gula pasir(kak nurul buat stgh je)
3. 1sk ovellate
4. 2 cwn tepung gandum
5. 1sk baking powder
6. 1 cwn santan kotak
7. 1 penutup esen vanila
8. 1 penutup pewarna hijau

* kelapa parut gaul sedikit garam dan sedikit tepung jagung dan kukus kejap

cara2

ayak tepung bersama baking powder
mix telur,gula,ovellate,esen vanila hingga putih(guna air pandan pun ok)
masukkan santan selang seli tepung
mix sebati bahan

Masukkan kelapa dlm acuan,tekan2 dan masukkan adunan tepung
kukus 15 minit....

selamat mencuba




zoom...lg

Isnin, 18 September 2017

Apam Balik


~ Assalammualaikum ~

Hari tu,kan kak nurul ada ckp dah berjaya cube buat apam balik.
Nak makan apam balik yg dibuat sendiri nie memanggil2 je nak suruh
buat,jd bila hujung minggu tu x blk kpg kak nurul trylah buat.
rupenya mudah je nak buat apam nie....

kak nurul kongsi resepinya di sini di samping nak buat rujukan diri sendiri
nanti bila nak buat lagi.Resepinya pun kak nurul cr dlm internet.
so halallah ya...........



Bahan-Bahan:

Bahan-bahan untuk apam balik:
  • 2 cawan tepung gandum
  • 1/4 cawan gula
  • 1 sudu teh soda bikarbonat
  • 1 sudu teh baking powder
  • 1 biji telur
  • 1 1/2 cawan susu full cream atau susu cair
  • 1/2 sudu kecil garam
  • sedikit pewarna kuning
  • Sedikit minyak, untuk disapu pada kuali
Bahan-bahan untuk di tabur:
  • sebuk kacang tanah (goreng tanpa minyak dan kisar kasar)
  • 1 tin jagung krim
  • gula pasir secukupnya

Cara Penyediaan:

Cara-cara untuk apam balik:
  1. Ayak tepung bersama baking powder, soda bikarbonat dan garam.
  2. Pukul telur bersama gula sehingga sebati. Masukkan susu dan pewarna kuning. Teruskan kacau sehingga sebati.
  3. Masukkan bahan ayak dan kacau sehingga adunan tepung menjadi licin dan tidak berketul.
  4. Perap selama 1 jam. Panaskan kuali non stick dan ambil tisu atau kain bersih. Lap permukaan kuali dengan minyak cukup sekadar lapisan nipis di permukaan.
  5. Tuang adunan anggaran satu senduk lebih. Biarkan seketika sehingga gelembung udara naik.
  6. Tabur sedikit gula, jagung dan kacang tanah.Lipat dan angkat apam balik.










Selasa, 29 Ogos 2017

Alahai my blog



~ Assalammualaikum ~

Ada x sapa2 blh tolong,kenapa blog kak nurul jadi camni...
background dia klr benda nie....
dulu2 bolehlah edit blog sendiri,skrg dah tukar dia punya sistem
jd malas nak gode2 mcm dulu2...
lagipun masa pun xde....

tolong2..........hahahaha....



Sabtu, 26 Ogos 2017

Petua simpan cili tahan lama


~ Assalammualaikum ~

 Masak ape di hjg minggu begini? Hari minggu nielah masa yg pjg buat ibu2 yg bekerja tu dpt masak pelbagai masakan utk family tersayangkan!

Hari ni kak nurul sempat buat apam balik utk ank2...wlpn apam blk tu simple je dan senang nampaknya nak buat,tp bg kak nurul nak buatnya pun ambik masa,๐Ÿ˜ฌ๐Ÿ˜ฌ
Actually lama dah nak buat tp asyik tunda2 je ๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚

Oklah, actually hr ni just nak share petua je pun,๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚,jgn mare yea...resepi apam blk lain entry....ni petua nak simpan cili je supaya thn lame,petua ni dpt dlm fb,rasanya semua kwn2 pun dah tahukan...
Kak nurul baru nak cube...betul x cili ni thn lama...
Lg satu sblm ltk cili tu,lapik dulu dgn tisu,tangkai cili tu buangkan dan letak sebutir bwg putih yg dah dikopek dan tutupkan bekasnya dan simpan dlm peti ais...

SELAMAT MENCUBA





Jumaat, 26 Mei 2017

Ukur baju raya / melayu


~ Assalammualaikum ~   

Esok dah nak ramadan, bulan yg mulia...
slps tu raya...mesti ada yg dah siap baju raya kan,haahaha........
kita orang biasalah selalu last minit nak htr utk jahit,tp....
thn nie kita org kira awal sikit htr baju melayu....
klu x cam thn lps klu x silap htr dlm bln puasa rasanya....
thn nie 2 minggu sblm puasa,awalkan!!,hahaha....

Tahun nie tukar toiler plk,dah 2 thn berturut2 guna toiler yg sama
so thn nie kita cube toiler lain plk...
toiler nie pun kak nurul tanye ngan kwn kat opis...
klu yg tinggal di area tu mesti tahukan toiler nie...

ok,semoga hasilnya nanti memuaskan hati hubby dan anak2...
tunggu.........dia kata boleh siap dlm 2 minggu







Selasa, 23 Mei 2017

Ahlan wa Sahlan ya Ramadhan

~ Assalammualaikum ~

X spi seminggu lg dah nak puasa,In Sha Allah semoga kita sempat menyambutnya....

Ok,sekadar perkongsian bersama sempena ramadhan x lama lg....

Aminah Amna:
AL-KULIYYAH (TV3) | PENCERAMAH: USTAZ ZULRAMLI

Di padang Mahsyar kelak, semua amalan² baik kita boleh pergi meninggalkan kita kecuali 1 amalan....

Iaitu BERPUASA DI BULAN RAMADAN.

Amalan ini akan kekal bersama² kita menjadi pelampung terakhir yang akan menyelamatkan kita.

Ke mana perginya amalan² lain?

❎ Pahala mengaji Al-Quran akan pergi kepada orang yang kita umpat.

❎ Pahala bersedeqah akan pergi kepada orang² yang kita hina.

❎ Pahala solat akan pergi kepada orang² yang kita fitnah.

Dan kita akan menjadi golongan yang Nabi Muhammad SAW gelar sebagai golongan yang MUFLIS AKHIRAT.

KECUALI....

Pahala BERPUASA RAMADAN.
Ia akan kekal bersama2 kita.๐Ÿ˜ข๐Ÿ˜ข๐Ÿ˜ข๐Ÿ˜ข๐Ÿ˜ข (maha baik Allah)

Justeru itu, marilah sama² kita menyambut Ramadan dengan hati yang sangat² tidak sabar.

Kita siapkan perancangan kita sebagaimana kita merancang untuk meriahnya raya kita.

Rancang dan tanam azam untuk seimbangkan 'Qhoma' dan 'Soma'.

Kebanyakan kita hanya menjaga Qhoma dengan banyakkan solat sunat, bersedeqah, mengaji Al-Quran tapi berapa ramai antara kita yang berazam untuk menjaga Soma (menahan diri) dengan menjaga mulut kita, menjaga pandangan mata kita, menjaga pendengaran kita, menundukkan hawa nafsu dan hati kita.

Berapa ramai yang mengaji... mengaji... mengaji... tapi dalam masa yang sama mengumpat dan mencaci orang di dunia nyata ataupun DI ALAM MAYA dan akhirnya amalan² Qhoma yang bersungguh2 kita buat, akhirnya lesap hanya kerana kita tidak menjaga Soma. Kita menjadi golongan MUFLIS AKHIRAT.

Analoginya, Imam Ghazali menyebut contohnya...

Seseorang menjaga pemakanannya, makan makanan sunnah... kurma, madu, vitamin, suplimen tambahan, habbatus sauda TAPI dalam masa yang sama dia makan sesudu RACUN RUMPAI dengan anggapan makanan² sunnah tadi dapat membantu dia. Sudah pasti tak berguna memakan makanan sunnah tersebut.

Berapa hari lagi Ramadan?
AHLAN YA RAMADAN.

Allah... temukanlah kami dengan Ramadan kali ini. Izinkan kami melaksanakan amalan² yang telah kami rancang untuk Ramadan ini.

Belum tentu kita bertemu Ramadan kali ini. Maka berdoalah banyak agar Allah SWT izinkan kita bertemu dengannya dan ucapkan terima kasih kepada Allah jika kita dapat menikmati Ramadan kali ini.

UTK RENUNGAN  BERSAMA

Selasa, 16 Mei 2017

Kite tanam dia yg mkn.....


~ Assalammualaikum ~



Selamat hari guru buat semua insan yg bergelar guru,hari ni 16 Mei 2017.



sapa tahu binatang ape bwh nie?

V
V
V

inilah siput yg selalu makan pucuk tanaman kak nurul...
nie dia tgh memanjat pokok kacang bendi kak nurul
kak nurul tanam  dia yg mkn...
adoiii....
sabar ajelah .....


Khamis, 11 Mei 2017

KPDNKK Diarah Periksa ‘Fidget Spinner’

KUALA LUMPUR – Penguat kuasa Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan (KPDNKK) diarah memeriksa gajet ‘fidget spinner‘ di pasaran sama ada permainan itu mengundang bahaya kepada pengguna atau sebaliknya.

Menterinya, Datuk Seri Hamzah Zainuddin, berkata penguat kuasa KPDNKK akan mendapatkan sampel permainan itu di pasaran sebelum dihantar kepada Institut Piawaian dan Penyelidikan Perindustrian Malaysia (SIRIM) untuk diperiksa.
“Itu adalah langkah jangka masa pendek yang kita ambil terhadap barang ini (fidget spinner) untuk kita pastikan supaya ia tidak memudaratkan pengguna dalam negara.
“Untuk jangka masa panjang, KPDNKK sudah tubuhkan jawatankuasa yang akan bertanggungjawab mengeluarkan standard untuk permainan serta barangan lain, namun ia masih di peringkat persefahaman dan dijangka mula beroperasi secepat mungkin.
“Melalui jawatankuasa itu, semua barangan yang mahu dibawa masuk ke Malaysia atau dibawa keluar ke negara lain, sama ada permainan, makanan, barangan pembinaan dan lain-lain perlu melalui pemeriksaan KPDNKK.
“Pihak kementerian juga akan mengeluarkan peraturan dan standard yang perlu dipatuhi pengeluar produk,” katanya pada sidang media Program Kesedaran Akta Syarikat 2016 di sini, hari ini.
Beliau berkata demikian ketika diminta mengulas kebimbangan terhadap barangan itu yang dikhuatiri boleh membahayakan pemainnya, khususnya pelajar sekolah.
BH hari ini melaporkan beberapa badan bukan kerajaan menyuarakan kebimbangan kerana gajet itu bukan saja boleh mendatangkan kecederaan, malah dieksploitasi menjadi senjata berbahaya dan diguna untuk tujuan jenayah.
Gajet yang pada asalnya dicipta untuk penghidap Sindrom Kurang Daya Tumpuan dan Hiperaktif (ADHD), mula menjadi kegilaan kanak-kanak hingga ada yang mengubahsuainya menjadi produk berbahaya.
Antara kesannya seperti berlaku di Britain, membabitkan seorang budak lelaki berusia 11 tahun yang hampir buta angkara terkena bilah ‘fidget spinner’ selepas terbabas dari tangan rakannya ketika sedang asyik melakukan beberapa aksi. – Berita Harian

P/s: permainan yg viral di kalangan kanak2 masa nie.... si izzat setakat nie dah satu kena rampas oleh cikgu di sklhnya,hahahaa.......haraplah kerajaan ambil tindakan secepat mungkin jika permainan ini berbahaya ya.....

Rabu, 19 April 2017

Giveaway Dior Miniature Perfume Mini

~ Assalammualaikum ~


Giveaway Dior Miniature Perfume Mini

Assalamualaikum. Dengan rasa rendah hati Fiza menjemput semua pembaca blog Ourmemoria.my untuk sama-sama memeriahkan Giveaway yang dianjurkan sendiri oleh Fiza.





 Copy dan Klik banner utk penyertaan

Giveaway Dior Miniature Perfume Mini bermula pada hari ini 18 April hingga 1 Mei 2017. Semua blogger yang bermastautin di Malaysia dijemput untuk menyertainya. Tinggalkan URL entri anda ke dalam ruangan komen. Giveaway akan tamat pada 11.59 malam 1 Mei 2017.



Dior Miniature Perfume Mini Set mengandungi:
5 ml EDT Dolce Vita, 
5 ml EDP Miss Dior, 
5 ml EDT J'adore,
 5 ml EDT Midnight Poison,
 5 ml EDT Dior Addict
Ada 5 jenis Dior Miniature Perfume untuk dimenangi dan hanya 5 pemenang yang akan dipilih. Jemput semua blogger untuk memeriahkan giveaway ini.


Syarat2nya sila klik banner penyertaan di atas.

Resepi Congco Bar





~ Assalammualaikum ~

First time buat congco bar ini....
Senang je buat dia rupanya...
Hari tu buat kekurangan sikit chip coklatnya
klu byk lg sedap...
resepi nya kak nurul ambik di internet...
sapa punya resepi halalkan yea...


Bahan-bahan:

315 gm tepung gandum
2 1/2 sudu kecil baking powder
1/2 sudu kecil garam
150 gm butter - biarkan lembut dahulu pada suhu bilik
320 gm gula perang - saya pakai 200gm sahaja
4 biji telur Gred B
1 sudu kecil esen vanila
1 cawan chocolate chip 
1/2 cawan  kepingan badam untuk tabur diatas(kak nurul guna hirisan badam)


Cara2

Dalam mangkuk campurkan gula perang, garam bersama mentega dan kacau rata sehingga butter sebati menjadi paste. Kacau pakai senduk kayu sudah mencukupi dan tak perlu mixer.

Masukkan telur sebiji demi sebiji dan kacau rata. Masukkan esen vanila.

Masukkan tepung dan kacau rata. Akhir sekali masukkan chip coklat .

Tuangkan adunan kedalam acuan empat segi 10 inci yang telah digris dgn butter dan dialas dgn kertas alas.

Ratakan permukan adunan dgn chip coklat dan hirisan  badam

Bakar pada suhu 170 C selama lebih kurang 30 - 35  minit atau sehingga permukaan atasnyer kuning keemasan dan kek bahagian dalam masak. Jangan terlebih bakar.


~ Slmt mencuba ~




Selasa, 11 April 2017

Resepi Cucur Lemantak


~ Assalammualaikum ~

Lama x menulis di sini...
Hari nie rajinkan diri sebab nak masukkan resepi nie 
Sebenarnya resepi nie makanan orang Sarawak,lemantak yang dihasilkan
dari batang rumbia atau sagu.
Kak nurul masukkan dlm blog ini utk refer sendiri nanti atau utk
adik2 esp.org Sarawak yg merantau,mana tau teringin nak mkn
cucur lemantak ini....kan!
semuanya dari pengalaman kak nurul sendiri,mula2 nak buat bendalah
ini cari jgk dlm google,tp x jumpa,cari fb pun xde....mungkin 
skrg  dah ade kot org yg upload dlm fb....mula2 kak nurul buat macam 
buat goreng pisang biasa tu letak air,ikan bilis blender dan goreng,jadi dan sedap
jgk rasanya.....tp tu bukan seperti cucur lemantak org Sarawak sana mkn...hehehe

Last2nya kak nurul mesejlah ngan adik ipar tanya camne nak buat,
owwhhh....rupanya camtu buatnya,patutlah cucur lemantak yg kak nurul
buat lain dr yg org lain buat....xleh nak bentukkan mcm donut tu...

Nie dia camne nak buat cara yg betul....
ok jom cube buat....
kak nurul pun lama x buat sbb xde tepung lemantak...klu hubby OS sana
mesti suruh dia beli....
Dulu tu ade satu makcik ni kat Melaka jual di pasar tani,skrg dah xde lg makcik
tu jual....dia beritahu dia dpt stok tu dr ank buah dia keje stewardess yg selalu terbang
ke Mukah atau Sibu......






Bahan2...
1. Lemantak
2.Ikan Bilis
3.Garam
4. Serbuk perasa
5. Cili boh(opptional)
6. Air (agak2 time menguli)

Cara2nya

1. Lemantak tersebut kenak ayak terlebih dahulu ,spt gambar di bwh.






Lemantak tgh diayak
2. Lemantak yang sudah diayak hendaklah disagai sekejap.

Lemantak yg dah siap diayak
3. Blender ikan bilis,nie kak nurul campur ngan udang kering sekali,sebab ada stok udang kering.


4. Selepas tu campurkan sekali ikan bilis yang telah di blend td dgn lemantak, cili boh dan air
boleh letak sekali garam dan serbuk perasa.






setelah diuli jd camni...

bentukkan cam donat

bolehlah digoreng....makan cicah dengan sos keropok lekor.
Pada tekak kak nurullah, rasanya pun dah mcm keropok lekor...








P/s:  Masa mengoreng hendaklah guna api yg kecik,sebab cucur lemantak nie pandai meletup tau...
bahaya.....kak nurul ade sekali dia meletop sampai jauh sekali dia terpelanting...nasib baik x kena minyaknya....so hati2 yea....sbb byk jgk dgr ada kes cucur nie meletup terkena orang....

Khamis, 30 Mac 2017

Doa amalan ketika memasak


~ Assalammualaikum ~
  

Sekadar perkongsian dan rujukan diri sendiri.







Ini 11 Doa Yang Mesti Diamalkan Sewaktu Memasak. Elak Anak Degil!




Orang kata masakan ibu adalah yang paling sedap di dunia. Walau pergi ke hujung dunia sekalipun, seorang anak tetap merindui masakan ibunya sejak kecil walaupun sekadar ikan bilis goreng kicap.
Apa istimewanya masakan ibu sehingga tetap diingati hingga ke akhir hayat?

Air tangan ibu dan isteri bukan hanya masakan semata-mata tetapi adunan perasaan dan pengorbanan seorang ibu. Air tangan sebenarnya adalah aliran kasih sayang, kesungguhan, keceriaan dan ketulusan hati seorang wanita yang memasak untuk suami dan anaknya.
Hasil kajian yang dilakukan pakar motivasi dan psikologi menegaskan bahawa orang yang melakukan kerja dengan penuh kasih sayang, ceria dan tulus, hasil kerjanya akan berkualiti.

Dorongan si ibu memasak bukan untuk mendapat apa-apa tetapi untuk memberi. Seorang ibu dan isteri yang memasak didorong untuk memberi kasih sayang dan mengenyangkan orang yang disayangi iaitu suami dan anaknya berbanding seorang tukang masak yang memasak atas tujuan untuk menerima keuntungan.
Ya, itulah perbezaannya seorang ibu dan tukang masak. Si ibu memasak untuk memberi sedangkan tukang masak memasak untuk menerima (keuntungan).

Bahkan melalui masakan juga, si ibu boleh mendoakan yang baik-baik untuk suami dan anak-anaknya. Ketika memasak, banyak doa yang boleh dibaca untuk kesejahteraan ahli keluarga dan memperbaiki hubungan.
Ibu boleh memohon kepada Tuhan segala apa yang dihajati melalui masakan yang akan dihidangkan kepada suami dan anak-anak.

Menyedari betapa berkesannya air tangan, anda yang bergelar ibu perlu ambil peluang menggunakan waktu memasak untuk mencipta kesejahteraan fizikal dan mental keluarga.

Ini adalah 11 zikir dan doa semasa memasak yang boleh diamalkan oleh wanita yang bergelar ibu.

1. Berwuduk dan solat sunat dua rakaat sebelum memulakan urusan memasak.

2.Doa masuk dapur iaitu surah Al-Kahfi, ayat 10 yang bermaksud “ Ya Tuhan kami, berilah kami rahmat yang besar dari sisi Mu dan persiapkan petunjuk terhadap urusan kami.”

3.Doa mengambil beras iaitu surah An-Nahl ayat 96 yang bermaksud “ Apa yang di sisi mu akan lenyap dan apa yang di sisi Allah adalah kekal.”

4.Doa simpan beras iaitu surah Ali Imran ayat 27 yang bermaksud “Engkau jualah yang memberi rezeki kepada sesiapa yang Engkau kehendaki, dengan tiada hitungan hisabnya.

5.Doa memotong sayur atau daging iaitu surah Al-Baqarah 71 yang bermaksud “Musa berkata: "Sesungguhnya Allah berfirman bahawa lembu betina itu adalah lembu betina yang belum pernah dipakai untuk membajak tanah dan tidak pula untuk mengairi tanaman, tidak cacat, tidak ada belangnya". Mereka berkata: "Sekarang barulah kamu menerangkan hakikat sapi betina yang sebenarnya". Kemudian mereka menyembelihnya dan hampir saja mereka tidak melaksanakan perintah itu.”

6.Doa memotong sayur ialah surat Al-Kautsar 1–3 yang bermaksud “Sesungguhnya kami telah memberikan kepada mu nikmat yang banyak. Maka dirikanlah solat kerana Tuhan mu dan berkorbanlah. Sesungguhnya orang-orang yang membenci kamu dialah yang terputus.

7.Doa meletak kuali atas dapur ialah surah Al-Baqarah 137 yang bermaksud “Maka Allah akan memelihara kamu daripada mereka. Dan Dialah Yang Maha Mendengar lagi Maha Mengetahui.”

8.Mulakan dengan bacaan Basmalah. Dan setiap kali hendak masukkan bahan dalam periuk atau kuali, dahulukan dengan ucap Basmalah untuk mendapatkan keberkatan.

9.Waktu mengacau masakan, kacau ikut lawan arah jam. Maksudnya dari kanan ke kiri. Itu sunnah Rasulullah.

10.Ketika memasak, sentiasa basahkan lidah dan bacakan doa surah Al-Imran ayat 200 yang bermaksud “ Hai orang-orang yang beriman! Sabarlah dan lawanlah sabar, dan bersedialah dan berbaktilah kepada Allah supaya kamu mendapat kejayaan.” Doa ini boleh melembutkan hati ahli keluarga.

11.Zikir penyedap sajian yang dimasak ialah selawat dan istighfar sepanjang proses memasak.

Semoga hidangan makanan yang dimasak sentiasa diberkati oleh Allah SWT di samping suami dan anak-anak yang makan juga mempunyai akhlak terpuji yang menyenangkan hati.
Sumber: majalahpama.my
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...