Assalamualaikum. . . .
Dua minggu lepas kak nurul masak asam pedas ikan parang. Baru skrg ada kesempatan
nak buat entrynya. Saja je nak msk blog utk rujukan sendiri nanti.
Kak Nurul masak asam pedas stail kak nurul sendiri jadi klu ada x
sama ngan resepi asam pedas yg kat luar tu jgn hairanlah ya. Sedapkan ikan
parang wlpn byk tulang,mcm ikan terubok juga. Kat S'wak ikan parang nie
x pemes sgt klu dibandingkan kat sini.Org sana x berapa sgt mkn ikan ini.tp klu ada
yg suka tu mungkin sedikit je kot,sbb klu pegi pasar,tanya ngan penjual ikan tu ada
x ikan parang barulah mereka klrkan.Tanya juga ngan org jual ikan tu nape
x display mcm ikan lain,dia ckp jarang org nak beli ikan nie....Oppss,. . . pjg rasanya
kak nurul dah cerita pasal ikan parang nie, masak ke x asam pedas kak nurul nie nanti .)
Bahan2
Ikan parang
Cili kering yg telah dikisar
Bawang merah dan putih dikisar
Serbuk kari daging sikit
Asam jawa
Halia,lengkuas dan serai diketuk
Halba sikit
Kacang bendi(klu suka)
Daun limau purut.
Cara2
Cili dan bawang yg dah dikisar gaulkan bersama. Panaskan minyak,masukkan halba
dulu dan dah naik bau tu masukkan pula cili dan bawang yg dah digaul tadi,tumis
sehingga garing,klu cili x garing nanti terlebih pedas plk asam pedas kita nie.Dah
garing tu masukkan air sikit,dan dah mengeledak masukkan air asam jawa,
serai lengkuas dan halia serta limau purut. Lepas tu masukkan sedikit rempah
kari. Satu lg lupa kak nurul masak pki kiub pati ayam maggie atau pun knorr,
jadi bolehlah masukkan sekarang seketul. Selepas tu boleh masukkan ikan
dan kacang bendi.Bila ikan dah masak bolehlah angkat.
8 ulasan:
Dah lama tak makan asam pedas... boleh buat esok ni.. thanks share resepi... harapnya menjadi la asam pedas kepala salmon esok... hehehehe
lama tak makan asam pdas.. mcm sedap la plak tgk..
Sedapnya. Tapi ikan parang byk tulang.
Suka makan ikan parang..tapi tak semua orang suka sebab banyak tulang.. makan pun tak boleh kelam kabut..tercekik la pulak nanti..che mid follow ya
sedapnya asam pedas...betul tu kadng resepi kita tak sama..Nanti nak cuba buat ikut resepi Nurul pulak...
suka makan asam pedas..tp selalu buat pakai ikan kembung.
mesti sedap, saya biasa makan kepok ikan parang je kak
wahhhh..nmpak pun dh tau sedap :))
Catat Ulasan