Appoitment rawatan kakak dan Najmi | ! My Lovely Family Blog !



Selasa, 26 November 2013

17
Komen

Appoitment rawatan kakak dan Najmi

By Nazayiena Ayiena | Selasa, 26 November 2013@12:22 PTG | Filed under
~ Assalammualaikum ~

Semalam kak Nurul terpaksa EL sbb bawa si kakak dan Najmi ada
rawatan temujanji di hospital.Memula pagi tu hantar mesej ngan boss ckp
pg nak ambik time off mungkin tghri dah boleh naik opis.
Tunggu punya tunggu rupanya selesai dalam kul 4.30 ptg camtu,
camne nak ambik time off klu dah camtu.....Last2 terpaksalah ambik EL walaupun
cuti tahunan kak Nurul hanya tingga 5 hari je. Dah ambik smlm tinggalah
4 hari lg,boleh ke tak sampai hujung thn nie.....

Baru kali nie kak Nurul paling lama pegi hospital bawa anak2 rawatan,
biasanya xlah lama sgt camtu,nurse tu ckp biasalah hari isnin dan cuti sekolah,
dlm hati kak Nurul,dah tahu cuti sklh dan ramai org kenapalah letak appoitment
kak nurul hari nie,(sebenarnya tarikh appoitment nie dah 2 kali bertukar).

Sebenarnya rawatan kakak dan najmi nie sbb rawatan  obesiti.
Si Najmi start tonsil dan adenoidnya dulu dan dr situ refer plk ke obes.
Si kakak plk dpt surat dari sekolah,pihak hospital ada dtg sekolah dan
diorg klrkan surat suruh ibu bapa bawa anak ke hospital utk refer obes jgk.

Jadi dah alang2 bawa si Najmi bawalah kakak sekali juga.
Dah pergi sekali dah sblm nie jumpa doktor.Waktu first pertemuan ngan
doktor,doktor tanyalah macamane menjalani kehidupan harian,termasuk
makan apa,bila,berapa byk.Dari situ doktor tu akan nasihatkan apa yg x boleh
buat dan boleh buat,Mcm bersenam tu sbb ckp ngan doktor, xde masa nak
pegi jogging ptg2 jadi dia nasihatkan turun naik tangga dlm 20 kali sehari pun
dah mencukupi.Masalah si kakak dan Najmi xde pun buat exercise jadi 
bila jumpa doktor balik smlm bukannya nak turun sekilo ke spt target doktor
dulu(dlm bulan 7 appoitment dulu) tapi naik berkilo2 adalah.Si kakak beratnya 
90 kilo dan si Najmi 75 kg. Kali nie doktor target turun 3 kilo masing2 bila
 next appoitment bulan 3 thn dpn.

Esok plk pegi lg hospital nak kena minum gula dan lepas tu nak jumpa pakar
pemakanan plk.Sebab biasanya klu obes nie memang gula tinggi,takut plk
kena diabetis,sbb doktor tu ckp skrg nie budak2 umur 15 thn pun dah byk
yg mengidap kencing manis.Itu yg kena berjaga2 dari skrg,takut dlm masa 5 thn
nanti akan ada,mintalah dijauhi....

Pada 29.1.2014 nanti buat plk ultrasound HBS utk si Najmi,si kakak plk
blm tahu lg depend ngan keputusan gula esok. Ujian nie nak buat utk
mengetahui hati plk,adakah byk lemak,sihat dan sebagainya...itu doktor ckp.

Apa2 pun semoga iyanya berjln lancar,dan lepas nie Najmi dan kakak akan
mengikut diet yg betul dan selalu excersice klrkan peluh.
Untuk mamanya jgn masak byk sgt,masak cukup2 utk mkn aje,jgn lebih.......

Si najmi dah tido dan bangun berapa kali,x jgk giliran tiba.

17 ulasan:

Nurzakiah Hanum berkata...

take care

Ema Johari berkata...

moga anak-anak akak dalam keadaan sihat

Kesuma Angsana berkata...

mcm tulah kalau jd mak ni kan,... apapun sanggup kita lakukan demi anak2 betul tak !

ZalinZalina berkata...

Rasanya kalau budak cepat turun berat badan kalau jaga pemakanan dan buat sikit exercise...mcm kita ni ye dah berumur susah sikit nak turunkan kan..apapun take care ya Nurul.. mudah2an anak2 Nurul sihat selalu hendaknya :)

Ibu Lala berkata...

Moga sumenye dipermudahkan...

Tihara berkata...

saya paling seram kalau nk jumpa DR..huhu, take care kak

eB berkata...

macam ku kenal jerk hospital tuh, lamanya dh x pegi... eh boleh x rindu kat spital... ha3... u dok mn? precint braper eh?
smoga semuanya ok. insyallah :)

Kakzakie berkata...

Tapi itulah Nurul bukan mudah nak dietkan anak-anak yg sedang membesar. Tak bagi kesian, tapi dibagi memudaratkanlah pulak... serba-salah.

Harap ada caralah Nurul nak jadikan yg baik buat anak-anak.

Riedaffya ibrahim berkata...

semoga semua baik2 ye kak...

adyna berkata...

Semoga dipermudahkan segalanya kak nurul

LYAfrina berkata...

elokla mcm ni kak..dirawat dari awal... insyallah.. nanti smuanya dlm keadaan y terkawal..ape y ppting kna bebas dr pyakit kan..

C.M.A @ CikMoonAdnan berkata...

huk huk... saya lagi sadis kak... cuti tinggal sehari jek... T.T

izan mama mia berkata...

mg anak anak sihat..

Nazayiena Ayiena berkata...

@eB
Kak nurul tinggal sini je Presint 11.

cahaya kejayaan berkata...


kak nurul, bukan obe..tapi obes la..

hainom OKje berkata...

Betul betul pantau yeh sekolah sekarang ni NA.... Insyaallah kalau exercise boleh turunnyakan NA....
OKje ni pun malasnya kalau nama nak exercise ni huhu

Nazayiena Ayiena berkata...

@cahaya kejayaan
ok akak dah betulkan...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
COPYRIGHT 2013 ALL RIGHT RESERVED BY My Lovely Family Blog wink