~ Assalamualaikum ~
Lamanya dah garam nie kak Nurul simpan,hampir lima thn.
Sebenarnya garam nie kak Nurul bawa gi opis utk cicah2 ngan
mempelam muda(tulis mempelam muda terus kecur air liur kak Nurul)
Waktu tu baru preggykan Izzyan dlm 2 bulan lebih camtu.
Masa tu baru pindah sini dan tgh morning sickness yg amat sgt.
Alahan mengandung tu memang ada, x suka bau nie,x suka mkn nie.
Cuma nak mkn yg masam2 je...,mcm jeruk2 plk xleh masuk juga.
Berlalunya morning sickness terus lupa ngan garam nie,
berapa hari lps ada 5S lg,kemas2 jumpalah garam nie.
Rasanya dah x perlu kot nak simpan lg. Bawa blk rumahlah
boleh guna lg sbb garam niekan tahan lama.
Camne dgn kwn2 yg baru lg tu preggy,mungkin ada
sama ngan pengalaman kak Nurul yg suka mkn mempelam
muda cicah ngan garam je.Klu skrg kasilah memang kak Nurul
x mkn kot mempelam muda,klu buat kerabu mungkinlah ya.
Garam halus,bawa x byk cukup2lah utk cicah sendiri. |
13 ulasan:
singgah ptg
garam tak apakan..ia tahan lama..hehehe
alamak mana nak cari pelam muda ni???
Wah..garam kenangan la ni ya..
terus saya rasa cam kecur air liur... :)
amboii..lmenye simpan..hee
Adehhh, sedapnya pelam cicah garam..
terliur plak ;D
Izzyan pun teringin juga nak buat resepi macam mama kan hihi...
saya suka cicah dgn kicap lada.
tapi yg last tu Okje suka makan beras mentah tu...hish nikmat rasanya hehe tak pernah makan mangga muda ni
KA kurng bab garam2 ni !
lama nyer garam tu........ nasib baik tak bertukar......
eheheh!!dh blh kira artifak dh tu garam tu :)
Catat Ulasan