Crust Tart | ! My Lovely Family Blog !



Rabu, 7 Januari 2015

2
Komen

Crust Tart

By Nazayiena Ayiena | Rabu, 7 Januari 2015@9:33 PTG | Filed under
~ Assalammualaikum ~

Slmt thn baru buat semua kwn2...
klu dulu masih di bangku sklh mesti sibukkan nak tanya azam kwn2...skrg nie bila dah berusia azam tu simpanlah dlm hati sendiri,malas nak bercerita pd sapa2 trmsk hubby sendiri.....bukannya apa,sbb 
takut nanti org boring dgr azam kita asyik samanya.....mana x sama klu azam tu x pernah2 berjaya dilaksanakan,huhuhu......

Ok,sebenarnya kak nurul nak share resepi crust tart yg kak nurul buat seminggu sblm ikut rombongan cik kiah ke alor star pd 25 hb 12 hr tu....

Kak nurul nak tulis di sini sbgi rujukan kak nurul sendiri nanti.....biasanya resepi di dlm internet yg kak nurul jumpa butter atau marjerin digunakan x sampai 250gkan! Biasanya butter yg dijual di pasaran kebanyakkannya 250gm spt jenama buttercup,farmcow dsb.Jadi utk menyenangkan kita,kita guna sebuku tu x pyh nak timbang2 lg dah,klu butternya bertambah, tepung pun kena tambah juga....
ok nie bhn dan cara2 membuatnya.

250gm butter
100gm gula aising
2 biji telur
500gm tepung gandum
1 sudu teh esen vanilla

Gaul tepung gandum dgn butter,jadikan mcm serbuk roti,masukkan gula aising,kemudian barukan msk telur yg dah dipukul skjp,masukkan esen vanilla sekali.
bila mskkan telur tsbt jgn msk sekaligus,mskkan sikit2 supaya doh x terlalu lembik.bila dah dohnya ok,stop wlpn ada lg baki telur tsbt.
ok siap doh....dah blh buat crustnya.
kak nurul boleh dpt lebih kurang 65 biji dgn adunan ini.

Utk inti plk blh refer sini






2 ulasan:

Nur Inani berkata...

hari tu nani pernah buatt ni.sedap jugak. filling dia nani buat nuteella. memula buat tebal sikit. kali kedua baru jadi sempurna. hehe :D

Cho Zila berkata...

rajin22... mesti berbahagia isi rumah..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
COPYRIGHT 2013 ALL RIGHT RESERVED BY My Lovely Family Blog wink