Chicken chop | ! My Lovely Family Blog !



Sabtu, 7 Julai 2012

21
Komen

Chicken chop

By Nazayiena Ayiena | Sabtu, 7 Julai 2012@10:29 PG | Filed under
Assalamualaikum. . . . .

Jumaat lepas mode rajin nak mencuba buat sendiri
chicken chop.Gigihlah cari resepi di google.
Jom cuba buat.



Ayamnya nak kena dibonekan dulu.

Bahan2 utk kuah chicken chop
(aku ambik dr Sumijelly.com,pinjam resepi kejap ya)

Brown sauce
Serbuk lada hitam
Bawang putih dan merah didadukan
Air
Mentega
Garam(rasa2)

Cara2nya
Campurkan  3 susu brown sauce dan serbuk lada hitam dgn air.
Kacau supaya x berketul.
Tumiskan bawang putih dan merah dgn sedikit minyak.
Dah naik bau tu bolehlah masuk brown
sauce ngan serbuk lada tadi.
Masukkan sesudu mentega (utk cantikkan kuah kita je)
Sebab aku nak buat kuah cendawan jadi aku masukkan cendawan butang
yg dlm tin tu,serbuk lada hitam tadi aku letak sikit je
nak ambik bau.Maklumlah anak2 aku bukannya mkn klu
pedas sgt jadi better aku masak kuah cendawan.
Masak sehingga kuah masak.

Ayamnya aku goreng pki tepung serbaguna je dan mskkan sedikit baking powder
utk kembangkan sikit ayam yg digoreng tu.
Dah masak chicken chop nie mesti ada coslow sekalikan.

Resepi coslow

Dua cawan kobis yg dah dipotong halus
Sebatang carrot yg didadukan
Kacang peas
Mayonis(agak2 sendiri)
2 susu tepung/5 susu fresh milk
 sedikit Garam dan gula
sedikit cuka

Cara2nya
Cuci dan toskan kobis sebelum dipotong.
Carrot  yg didadu tu dan kacang peas rendam
 sekejap dgn air suam.
Selepas tu boleh gaulkan semua bahan di atas.
Masukkan  dlm peti ais 2-3 jam sblm makan.

21 ulasan:

Norzie hany berkata...

Sedapnya...terliur sudah.

Wanieys berkata...

sedap eyh.....tergoda tgk

Tihara berkata...

kalah makan kat restoran ni..sedap sedap :)

Acik Erna berkata...

salam nurul..belum pernah acik cuba buat sendiri ni..sedap ye nurul

Papa Mifz berkata...

wah buat sendiri...rajin nyer...nmpk sedap semacam jer tu...:)

rieda_ffya berkata...

akak..nampak mengiurkan..nanti amik resepi dr sini ye kak..

anisalya berkata...

blh pinjam resepi nih nnt. sedap je nmpk.

izz iizza berkata...

perghh..meleleh sy tengoknya..:)

IntaNBerliaN berkata...

adoiii laaa.... telan air liur saya... sedap plak... dh la pose... :-)

syiela berkata...

sedapnya kak.. lama dah tak buat ni.. tertetan air liur dah ni ^_^

nn lylyn berkata...

sedapnye tgk =) teringin

m.u.l.a.n berkata...

walllaaaaa.... sedap nya...

Kathy Tuah berkata...

nyaman jak rupanya..terliuh eh..

Arina Shamsul berkata...

terjuntai air liur saya kak..hahaha

tahniah kak..berjaya sudah buat chiken chop..hehe

Masz Sidek berkata...

nyamannya kak... lapa perut kmk nangga brg makan ya...

Suhana Shuib berkata...

nyum2..sedapnya..chicken chop my pebret..

Adlin✿Kyra♥Kyreen Moms✿ berkata...

jalan2 sini ... terer tu google resepi pun tetap menjadi kan ..

ct rahani berkata...

sedapnya kak.. puashatikan klu dr air tangan sendiri..

lelamaisara berkata...

Wah memang puas hati buat sendiri kan2...

9n0L4 berkata...

wow. pandainye buat sendiri. ;)

Deqla manjew berkata...

pndai la buat sendrii..buat utk deqla boleh? suka mkn.. tp nk buat mls..hihi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
COPYRIGHT 2013 ALL RIGHT RESERVED BY My Lovely Family Blog wink