Asid Urik | ! My Lovely Family Blog !



Rabu, 4 Julai 2012

19
Komen

Asid Urik

By Nazayiena Ayiena | Rabu, 4 Julai 2012@5:14 PTG | Filed under
Assalamualaikum . . . . . .

Lambat sikit update hari nie sbb buat kerja dulu.
5S kembali lg nak dtg audit tu yg kemas blk sbb
hari tu kan opis kita berpindah tempat jadi semua
nak kena buat lg sikit2.

Pernah x kwn2 dengar aisd urik?
(hari nie nak jadi pakar pemakanan yg x bertauliah plk rasanya)
Setelah aku google asid urik nie terjadi secara semulajadi 
di dlm tubuh  kita.Ianya terhasil dr Purine.
Fungsi asid urik dlm tubuh ialah bertindak sebagai antioksidan
yg kuat.Pada manusia,lebih  separuh kapasiti antioksidan 
plasma darah adalah dr urik asid.
Oleh kerana ia adalah antioksidan maka ia juga ada 
kabaikkannya utk mencegah kerosakan sel2 dlm tubuh kita.

Purine
Adalah bahan yg biasanya ditemui di hampir semua jenis
 sel2 kehidupan. Dalam setiap sel dlm tubuh dan sel 
darah merah  terdapat purine.
Purines dihasilkan secara semulajadi oleh badan
Ia juga terdpt dlm makanan yg kita mkn.
Ok makanan yg tinggi purin dan perlu dielakkan spt : -
Otak,hati,buah pinggang.limpa  -organ dalaman
Ikan bilis,sardin,tenggiri,telur ikan
Estrak daging,angsa
kepah,kerang
Yis

Makanan yg sederhana purine pula dan kena kurangkan ya : -
Asparagus,kobis,bayam,cendawan(nie nak kurang2kanlah
mkn cendawan goreng nie)
Roti dan bijirin mil penuh,oat meal
Kekacang,lentil(lentil nie baru aku dgr,
mungkin adik beradik kacanglah tu)
Ikan keli,belut,udang,ketam,tiram,sotong
Daging lembu,kambing, itik,babi, ayam

Makanan rendah purine dan tiada had nak mkn : -
Roti putih,bijirin bukan mil penuh
Buah & Jus buah
Susu
sayur selain dr dinyatakan di atas
Rempah ratus

Bila kandungan urik asid
yg tinggi dlm tisu dan saluran darah jadilah penyakit Gout.
Ini terjadi kerana 2

sbb:
* Tubuh menghasilkan lebih urik asid
* Urik asid dlm badan tidak dibuang dgn berkesan(Tubuh
mereka mempunyai masalah dlm mengeluarkan urik asid dr badan
melalui buah pinggang atau ginjal)

So org yg gout utk kenalah diet  iaitu : -

* Minum byk air
*Turunkan berat badan
*Elakkan makanan tinggi purine
*Elakkan pengambilan alkohol

Nak tahu lebih lanjut Urik asid dan gout nie boleh 
rujuk sendiri salah satu laman web nie Pusat Rawatan 
Apa kaitan entry yg aku tulis hari nie
dgn aku?xde apa2 cuma nak kongsi petua
camne nak turunkan asid urik tu ( hubby aku yg beritahu,
dia pun kwnnya yg ckp,boleh cuba)


Carrot,btg saderi dan nenas di blender ambik jusnya aje terus
minum tanpa msk gula dan air.

Sbb nak mencuba petua nie hubby beli le jus maker brand nie(tauke cina tu ckp brand nie
adik beradik ngan kinwood,iyolah. . . )

X tahulah berkesan ke x sbb hubby pun x check lg dia punya kandungan urik asid dia,
dan lg dia pun minum bukan setiap hari.Member yg share petua nie pun dlm sebulan
dia spend 20 kilo carrot.InsyaAllah berkesan. . . . .

P/s: Dua hari lepas aku ada buat entry nasi ambang,sebutan dia nasi 
ambeng rupanya, maklumlah kita pun baru jumpa dan tahu,
terima kasih pd kwn Ujie yg memperbetulkannya.

19 ulasan:

Papa Mifz berkata...

baru tau apa itu asid urik...huhu

Kazman / Sue berkata...

ada audit boleh update entri kira hebat la jugak ni....

Ooo... asid urik ni ada kena mengena juga dgn gout yee...

Daddy Ziyyad berkata...

Dan kena faham juga ya, high uric acid meninggikan risiko untuk lain lain penyakit pembentukan kristal ( crystal arthropathies) macam batu karang & batu dalam pundi hempedu.

Nuwairani Ismail berkata...

bagusnya entry ni. kite pon tak pernah tahu...cuma org kata kalau nak elak gout, jangan makan seafood kecuali ikan. itu memang kite jarang makan sebab takut kene gout. dulu pernah jugak sakit2 lutut,sakit tumit, dah risau2 takut gout. kemudian, kite cuba kurangkan berat badan. alhamdulillah dah ok skrg.

izz iizza berkata...

info yg bagus ni..makanan laut memang tinggi kandungan asid uriknya..x boleh la nak makan selalukan..:)

Bui Junaidi berkata...

O,PADUHAL..BOKLAH KMK TAUK..MAKSEH ATAS INFO YG BERGUNA TOK KAK

MulutPayau berkata...

info yg bagus...terima kasih berkongsi...

MamaEma berkata...

belajar tentang kesihatan..

miloais milo berkata...

thanks... my abah dan my hb ada masalah berkaitan asid urik - menyebabkan both of them dapat gout...

wahida berkata...

alamak...kena elakkan ye mkn yg makanan tinggi purine...
dah la saya suka mkn ikan bilis, sardin, tenggiri, telur ikan...huhu...

Zie berkata...

tak pernah tahu pasal asik ni.. mudahan turunlah yer..

Kakzakie berkata...

Rumah kakak pulak kalau Nurul nak tahu apa jenis cendawan pun ada. Apa lagi yg dalam tin yg bulat, panjang, leper, kering semua ada. Nak kena kurangkanlah nie takut juga...

ieda berkata...

ooo kalau tidak x tahu akk nie ..

Rai berkata...

sepupu pada tigerwood kot.. hehehe...

nurbeena berkata...

-apa2 pon bila terlebih makan pasti ada kesan negetive.

-pernah juga mengalami masalah uric asid pd tahun 2000

-pemerah jus tu sedara pd 'playwood':D

syiela berkata...

saya dah lepas 5S.. lega ^_^

alamak nak kena kurangkan makan cendawan.. suka tu kak huhuhu

Ardini Humaira berkata...

apa2 pun kena jaga makan :)

ct rahani berkata...

gud info kak.. sy pun baru tau pasal asid urik nih.. FIL sy penghidap gout.. memang kena pantang makan..

9n0L4 berkata...

pernah dgr jgak pasal asid urik ni. ade sorg pcik saket gout. ;)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
COPYRIGHT 2013 ALL RIGHT RESERVED BY My Lovely Family Blog wink