Nak rumput pearl ke carpet? | ! My Lovely Family Blog !



Isnin, 9 April 2012

39
Komen

Nak rumput pearl ke carpet?

By Nazayiena Ayiena | Isnin, 9 April 2012@4:52 PTG | Filed under
Assalamualaikum........


Baru petang ada kesempatan nak update blog.Pagi tadi
 sempat jugalah BW ke rumah kawan2. Semalam tghari
 selepas makan2  kat rumah kwn di Bukit Kinrara aku
 ajaklah hubby pegi Sungai Buloh nak survey2 rumput.
Dengarnya kat Sungai Buloh ada byk nursery dan murah2.
Mula2 tu dah lepas kem tentera Sungai Buloh x byk pun 
nursery yg ada,jumpa 2 3 je kat tepi jln. Jadi singgahlah 
nursery yg kat SMK Vakasional Sungai Buloh tu 
dan tanya rumput berapa harga. Kat sini satu potong tu 
rasanya 2 kaki persegi rumput pearl dan carpet philipine 
RM2.00 dan carpet taiwan RM3.00.Lepas tu pegi lg kat 
nursery lain sama je harganya. 

Rasa macam x puashatilahkan, byk2  baca blog ckp
 kat sungai Buloh ada byk nursery tp kita  x jumpa 
pun nursery yg byk tu,jadi tanyalah dgn  pekerja melayu
 situ mana ada lg tpt lain yg ada jual rumput,jadi si
 pekerja melayu tu ckplah kat jln nak pegi Hospital 
Sungai Buloh dan tanya jln camne nak gi sana segala
 kita pun teruskan lg perjlnn.(x bawa  GPS sbb x
 planning pun pegi sini) dah lepas kat Hospital
 Sungai Buloh tu amboi spjg jln ada nursery sampai
 geramnya tgk byk rumput2 yg dijual selain byk kwsn
 tempat diorg tanam2 rumput. 

Tanya sini rumput pearl  dan Philipine dijual 
RM1.80 dan klu beli byk boleh kurang RM1.70 je,
rumput carpet taiwan tu sama juga harganya RM3.00 
Aku ngan hubby x tahu lg nak tanam rumput carpet 
ke rumput pearl. Tapi aku lebih suka rumput pearl
 sbb melalui blog2 yg aku baca rumput tu senang
 nak jaga  dan x payah nak potong2. Hubby ikut je 
pilihanku sbb katanya klu tanam rumput carpet nanti 
klu ada kenduri kendara sayang rumput tu org pijak2.


 Nursery yg mula2 kami pegi......
 rumput carpet taiwan
 ni rumput pearl yg belum tumbuh byk
 ni bukan nak ambik gambar diorg nie tp nak ambik gambar gazebo tu.....
 beli pokok nie yg x tahu nama utk tanam tepi pagar yg bersebelahan ngan
reban satu malaysia(ayam,itik,angsa,rabbit dan puyuh)jiran punya.

beli dlm 20 pokok,satu harga RM5 minta extra 2 pokok ngan aso tu....

39 ulasan:

MamaEma berkata...

sedap tu baring-baring kat rumput carpet

Rinna berkata...

Jgn lupa dah siap susun pokok2 tuh ambil gambar yer.. dan sekali ngan rumput2.. tuh yer.. :)

mamaNoriz berkata...

rambut carpet mmg cantik tpi leceh sket kan...

brp harga gazebo tu? cantik nyee

Acik Erna berkata...

tanam rumput kena rajin nurul..acik pernah pergi nursery yang banyak tu..tapi teman kawan je.

Melor berkata...

rumput pearl lebih baik. senang jaga , x cerewet. tak perlu banyak masa nak uruskan dia

~ yus ~ berkata...

pilih rumput pearl nurul, senang jaga...

Dulu2 masa yus kecik, nursery Sg. Buloh ni tempat mak yus suka pergi. Memang asyik beli pokok2 kat situ je...huhu.

Sampai penuh satu rumah. Yus dulu sekolah rendah di Sek.Keb. Sg. Pelong, Sg. Buloh, tu yang mak suka pergi sana tu...hehe

~ ADANDO ~ berkata...

Ooo...datang Sg Buloh,
adando stay di Quarters hospital sebelah Kolej tu..
Kat sungai buloh memang banyak pilihan nursery..
Kalau tau, singgah minum2 umah adando...

Madam Sooyaree berkata...

Mak saya pun suka shopping kat Sungai Buloh tu. Tapi yang hazab sket nak parking le, main redah tepi jalan je, hahaha

cheqna berkata...

dulu umah cheqna tanam rumput karpet skang dah tak de dah sebab cheqna wat tempat parking =)

rieda_ffya berkata...

bestnye kak nurul nak bermesra ngan landscape rumah nampak..jeles sy tau.

AmirFX berkata...

Tak pernh lagi beli rumput... Kalau pergi nursery mesti salu pergi beli baja jer...

Kakzakie berkata...

Rumah kakak tak ada halaman nurul. Kakak ada sikit je tepi letak kereta - itu pun kakak guna 100% tanam berbagai. Lainnya dah tiled so tak adalah peluang tanam rumput...

Memang cantik kalau halaman luas tanam rumput... sejuk je rasa:)

noor berkata...

rumput carpet cantikkan. tp 2 jenis nih xpnh pun nor tanam hehehhe

Salmiza berkata...

rumput karpet la cantik...cuma nak jaga rumit sket...

salam kenal...

Bui Junaidi berkata...

BELAKANG RUMAH KMK BYK RUMPUT,MAOK BELI X..KEKEKEKE

Cho Zila berkata...

dulu mak akak tanam rumput carpettu sekeliling rumah.. teringat balik punyaler susah.. sabtu ahad kami adik beradik kenaler cabut rumput tak diingini...
baru tau rajinnyer mak kita dulu2.. tak belipun rumputtu mula2 amek kat rumah orang sikitjer lepaihtu tambah2 dah penuh keliling rumah...

Asmara berkata...

tak sabar nak tengok hasil ni kak! :D

Masz Sidek berkata...

mun dah siap lak... ambik pic... hehehe :)

ieda berkata...

cantikk
tapi leceh nak tanam dan jaga ;)

fieda berkata...

rumput carpet la ctk..

eB ezrin berkata...

rmpt karpet mmg cantek tapi kena rajin la plk... kaki kalo pijak geli2 skit... rumput yg u pilih tuh better kot sbbx geli2.. :)

pokok daun merah tuh eh? kami panggil pokok pagar jerk sbb mmg org tnm wat pagar kan?... hik3...

LYAfrina berkata...

klo nk cun..rumput karpet kan.. tpkna rajin jaga ....

MulutPayau berkata...

rumput karpet mmng cantik...

Mak Wardah berkata...

Salam kemal. If you ask me, which one easier to take care of? Cost saving jugak..& environmental friendly jugak...

Tihara berkata...

ske tgk rumput yg hijau je..rasa tenang tp kalo rumah kamung ni byk naik lalang ..huhu :)

Teratak Hami berkata...

Banyaknya beli pokok ... saya suka rumput pearl sebab senang jaga.

Nazayiena berkata...

@Rinna
Insya Allah kak...

Nazayiena berkata...

@mamaNoriz
Klu x silap dlm 20K,mahalkan tp mungkin kayu dia baik tu....

Nazayiena berkata...

@~ yus ~
ooo Yus pernah tinggal kat kwsn tu ya....selalulah mak Yus beli pokok bunga.

Nazayiena berkata...

@~ ADANDO ~
En.Adando tinggal kat situ yea,byk pilihan nursery kan kat situ,Insya Allah klu pegi lg nanti singgah.

Nazayiena berkata...

@Salmiza
Salam kenal Salmiza dan akak Follow blog Sal...

Nazayiena berkata...

@Bui Junaidi
Boleh juak mun ada rumput cow grass...hehehe

Nazayiena berkata...

@Asmara
Insya Allah,akaklah yg akan tanam sbb hubby dia baru pas operation...

Nazayiena berkata...

@Masz Sidek
Insya Allah...

Tanpa Nama berkata...

nak tanyer...
yang rm 1.80 untuk rumput carpet tu sekaki persegi atau 2 kaki persegi?

kat melaka ni rm2 untuk sekaki persegi je..

kalo murah berbaloi baloi gi sana...

Nazayiena berkata...

@Tanpa Nama
Tanya ngan Aso tu berapa saiz rumput tu,dia ckp 2 kaki persegi RM1.80,kat Melaka Kak Nurul pun blm survey lg rasanya memang mahal,ingat nanti klu ada masa nak pegi tgk nursery area Muar....

syiela berkata...

banyak akak beli pokok tu mesti tauke tu senyum je lepas akak keluar

Raziff Yahaya berkata...

Dlm blog saya ada ceritakan pengalaman tanam rumput carpet. Tapi lepas 2 tahun tukar ke rumput mutiara. Payah nak jaga rumput carpet tu....

http://pondokajip.blogspot.com/2013/02/menanam-rumput-mutiara-pearl-grass.html?m=1

johnny berkata...

Nice garden you have. love it !
Automatic garden sprinkler system
SprinklerHouz || Malaysia Automatic Garden Sprinkler System || Landscape Irrigation System http://www.sprinklerhouz.com/

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
COPYRIGHT 2013 ALL RIGHT RESERVED BY My Lovely Family Blog wink