Apam Polkadotku..... | ! My Lovely Family Blog !



Isnin, 19 Disember 2011

8
Komen

Apam Polkadotku.....

By Nazayiena Ayiena | Isnin, 19 Disember 2011@5:08 PTG | Filed under
Assalamualaikum..............

Hari nie nak upload gambar apam polkadot yg telah berjaya aku buat
2 minggu lepas.Ingatkan nak entry post minggu lepas tp dah
problem kat aku punya new post tu jadi terbantutlah jadinya.
Rasanya ramai yg dah pandai buat apam polkadot nie
dan aku rasa aku yg dah ketinggalan nak cuba buat.
Resepi nie aku ambik dr cik tom.com ,kredit to cik tom...


Bahan-bahan (50 biji papercup medium)

3 biji telur -dari peti sejuk(gred A)
275 gm tepung gandum(aku guna tepung naik sendiri sbb tepung gandum aku dah habis)
220 gm gula halus
150 ml susu segar@ susu cair
3 sudu teh baking powder
1 sudu kecil ovalette
filling-bluberry@strawberry@apa2 ikut citarasa(aku guna kaya)
pewarna


Cara - Cara
1.  Masukkan telur dan gula ke dalam mangkuk mixer dan pukul dgn kelajuan maksima sehingga kembang
     dan manjadi putih.
2.  Slps tu baru campur bahan2 lain(masukkan susu,tepung dan ovelette, kemudian masukkan esen vanila)
     dan campur sehingga sebati.
3.  Bahagikan adunan kpd berapa bhgn,kemudian titiskan pewarna mengikut pilihan.
4.  Masukkan setiap adunan berwarna ke dlm piping bag. 
5.  Picitkan adunan ke dlm mangkuk kertas(stgh/separuh shj.)
6.  Letakkan filling secukupnya(nak senang masukkan dlm plastik kemudian picitkan)
7.  Picit lg adunan sama atau warna berbeza sehingga hampir penuh.
8.  Last sekali dot2kan dgn warna pilihan,kemudian kukus dgn api kecil/sederhana
     selama 10-15 minit atau sehingga masak.











8 ulasan:

Acik Erna berkata...

Nazayiena..acik belum pernah cuba buat dan belum jugak pernah makan

Teratak Hami berkata...

Dah lama saya tak buat. Kemalasan nak isikan dalam papercup kecil2 tu.

Nazayiena berkata...

@Acik Erna
Senang je buatnya kak tp leceh sikit nak mskkan dlm paper cup tu.....

Nazayiena berkata...

@Teratak Hami
Nurul guna papercup yg besar tu yg dlm resepi ckp boleh buat 50 biji tp Nurul x sampai pun 50 biji.

So Shy Lady berkata...

haha akk lg ktinggaln. t.pnh buat n t.pnh mkn!

meQ berkata...

waaaaaaa.....pandai nyer...xbwk pown ke opis...hehehe....

Nazayiena berkata...

@meQ
sorry Meq,x cukup nak bawa opis.....hahaha nanti klu ada masa kak Nurul masak bawa opis yea....

Sue berkata...

Tahniah akak da buat. Pakai piping bag Kak Nurul, senang sikit nk masukkan dlm paper cup tu..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
COPYRIGHT 2013 ALL RIGHT RESERVED BY My Lovely Family Blog wink