Jumaat, 18 April 2014

8 Keajaiban Solat Tahajud Yang Ramai Tak Tahu


~ Assalammualaikum ~
Salam jumaat buat kwn2 semua.Semoga sihat.
Hari nie kak Nurul berkongsi ngan kwn2  8 keajaiban solat tahajud.
Semoga kita dapat  mengamalkannya selalu.

8 Keajaiban Solat Tahajud Yang Ramai Tak Tahu | Kisah yang kita nak kongsi hari ini adalah mengenai8 Keajaiban Solat Tahajud. Solat Tahajud adalah solat yang sangat mulia. Ianya termasuk dalam Solat Sunnat Mu’akad (solat yang dituntut oleh Syara’). Solat Tahajud boleh dikerjakan paling minima sebanyak dua rakaat dan dilakukan sepanjang malam asalkan pelakunya sempat tertidur. Namun waktu yang paling utama untuk melakukannya adalah pada sepertiga akhir dari malam. Pesanan Dari Imam Nawawi:
“Bila engkau tidak mampu bangun malam untuk SOLAT TAHAJUD, juga tidak mampu berPUASA di siang hari,maka ketahuilah bahawa sesungguhnya engkau telah dihalangi untuk melakukannya kerana MAKSIAT dan DOSA yang membelenggumu. Mohonlah perlindungan maksiat dan dosa dari Allah, kerana Dia lah sebaik-baik pelindung..”

SONY DSC


Keajaiban Solat Tahajud

Sejarah telah membuktikan bahawa Rasulullah SAW dan para sahabat selalu melaksanakan Solat Tahajud kerana banyak keajaiban yang terkandung dalam solat tersebut.  Antara 8 keajaiban Solat Tahajud adalah seperti berikut :
 1. Tiket ke Syurga
Abdullah Ibn Muslin berkata “kalimat yang pertama kali ku dengar dari Rasulullah Saw saat itu adalah, “Hai sekalian manusia! Sebarkanlah salam, bagikanlah makanan, sambunglah silaturahmi, tegakkan lah shalat malam saat manusia lainnya sedang tidur, niscaya kalian masuk surga dengan selamat.” (HR. Ibnu Majah).
2. Menjauhi Penyakit
Salman Al Farisi berkata, Rasulullah Saw bersabda, “Dirikanlah solat malam, kerana sesungguhnya solat malam itu adalah kebiasaan orang-orang soleh sebelum kamu,  mendekatkan kamu kepada tuhanmu, penebus perbuatan buruk, mencegah berbuat dosa, danmenghindarkan diri dari penyakit yang menyerang tubuh.” (HR. Ahmad)
3. Mengangkat Darjat Manusia
Rasulullah Saw bersabda, “Jibril mendatangiku dan berkata, “Wahai Muhammad, hiduplah sesukamu, kerana engkau akan mati, cintailah orang yang engkau suka, kerana engkau akan berpisah dengannya, lakukanlah apa keinginanmu, engkau akan mendapatkan balasannya, ketahuilah bahawa sesungguhnya kemuliaan seorang muslim adalah pada solat waktu malam.” (HR. Al Baihaqi)
4. Mendapat Rahmat Allah
Abu Hurairah berkata bahwa Rasulullah Saw bersabda, “Semoga Allah merahmati laki-lakiyang bangun malam, lalu melaksanakan solat dan membangunkan isterinya. Jika si isteri menolak, ia memercikkan air di wajahnya. Juga, merahmati perempuan yang bangun malam, lalu shalat dan membangunkan suaminya. Jika sang suami menolak, ia memercikkan air di wajahnya.” (HR. Abu Daud)
5. Doa Dikabulkan
Allah SWT berjanji akan mengabulkan doa orang-orang yang menunaikan solat Tahajud dengan ikhlas. “Dari Jabir berkata, bahawa Nabi Saw bersabda, “Sesungguhnya di malam hari , ada satu saat yang ketika seorang muslim meminta kebaikan dunia dan akhirat, pasti Allah memberinya, Itu berlangsung setiap malam.” (HR. Muslim)
6. Penghapus dosa 
Dari Abu Umamah al-Bahili berkata bahwa Rasulullah Saw bersabda, “Lakukanlah Qiyamul Lail, karena itu kebiasaan orang saleh sebelum kalian, bentuk taqarub, penghapus dosa, dan penghalang berbuat salah.” (HR. At-Tirmidzi)
7. Menewaskan Syaitan
Diriwayatkan dari Abu Hurairah ra bahawa Rasulullah Saw bersabda, “Syaitan akan mengikat kepala seseorang yang sedang tidur dengan ikatan, menyebabkan kamu tidur dengan cukup lama. Apabila seseorang itu bangkit seraya menyebut nama Allah, maka terlepaslah ikatan pertama, apabila ia berwudhu maka akan terbukalah ikatan kedua, apabila di solat akan terbukalah ikatan semuanya. Dia juga akan merasa bersemangat dan ketenangan jiwa, jika tidak maka dia akan malas dan kekusutan jiwa.”
8. Menjaga Kesihatan Rohani Allah SWT menegaskan bahawa orang yang selalu menunaikan solat Tahajud akan dipelihara peribadinya.
Allah Berfirman, “Dan hamba-hamba Tuhan Yang Maha Penyayang itu (ialah) orang-orang yang berjalan di atas bumi dengan rendah hati dan apabila orang-orang jahil menyapa mereka, mereka mengucapkan kata-kata yang baik. Dan orang yang melewati malam hari dengan bersujud dan berdiri untuk Tuhan mereka.” (QS. Al-Furqan: 63-64)
Jom kita sama-sama menunaikan Solat Tahajud untuk kebahagiaan hidup kita didunia dan di akhirat.
sumber: Kedahlanie

14 ulasan:

Maria Firdz berkata...

Salam jumaat.. Nice sharing..

che mid berkata...

Salam.. alhamdulillah, suka baca entri ni..CM sedang cuba istiqomah.. moga Allah bantu..

hainom OKje berkata...

Wow banyaknya kelebihan dia NA....tp tulah banyak mana pun kelebihannya kalau belum di bukakan hati oleh Allah nak menunaikannya mmg berat rasanya....

khai nuar berkata...

good sharing....Tq

Cho Zila berkata...

moga dapat diamalkan.. dah tau tapi tuler bab nak bingkas banguntu ada payah sikit.. isyh tak baik sungguh...

Kesuma Angsana berkata...

in shaa allah sama2 kita amalkan , tq share yer

Kesuma Angsana berkata...

in shaa allah sama2 kita amalkan , tq share yer

~ yus ~ berkata...

Perkongsian yang baik. Insya Allah sama2 kita amalkan.

Semakin cantik blog nurul sekarang...nice!

LydSunshine berkata...

Perkongsian yang baik. Terimakasih ye nurul.

Myra Jay berkata...

Aminnn...
Jom kita sama2 amalkan.. insyaAllah ;)

eintan nurfuzie berkata...

cik en pernah buat.. tp dlm keadaan yg kusyuk.. dan dpt merasai keteangan tuu

Tihara berkata...

besarkan fadhilatnya
moga Allah beri kekuatan untuk melaksanakannya dengan istiqamah

BUNDA a.k.a KN berkata...

InsyaAllah ...semoga kita sama2 dapat mengamalkannya...

Mimi Azirah berkata...

Alhamdulillah perkongsian yg sgt bgus utk.kita sama sama amalkan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...