Kentang Bakar | ! My Lovely Family Blog !



Selasa, 18 Disember 2012

17
Komen

Kentang Bakar

By Nazayiena Ayiena | Selasa, 18 Disember 2012@3:46 PTG | Filed under
~ Assalamualaikum ~

Entahlah kenapa akhir2 nie rasa malas sgt2 nak update blog.
Sebenarnya byk cite yg kak Nurul nak share di sini spt
dua hero tu yg dah bersunat berapa minggu lps.
Tapi kemalasan mengatasi segalanya jadi kak Nurul
just share resepi kentang bakar yang kak Nurul selalu buat jgk.

Bahan2nya
Kentang (6-7 biji kentang besar)
Thickened cream (kak Nurul guna jenama Pauls) guna 1 kotak 
cheese (kak Nurul pki slice cheese je)
serbuk Pasti sedap Knorr

Cara2nya
Kentang dikupas,potong dan rebus hingga empuk
Setelah empuk toskan air kemudian susun dlm bekas yg
boleh dimasukkan dlm oven.Pastikan air rebusan dah betul ditoskan
sbb klu bercampur air nanti kentang bakar nie x sedap.
Masukkan serbuk Pasti sedap knorr ke dlm Thicked cream ,
Kacau supaya serbuk tu x berketul.
Selepas dah sebati tuangkan  cream tu dlm kentang yg
dah disusun tadi. Setelah itu taburkan cheese di atasnya
atau klu kak Nurul susun slice cheese di atasnya.
Bakar lebih kurang 20-25 minit dgn suhu 180 darjah celsius
dlm oven yg telah dipanaskan dahulu.
~ Selamat mencuba ~



17 ulasan:

Anum berkata...

nyum2

Rai Ourkizuna berkata...

kak nurul,
agak2 kalau pakai cheese powder tu aci dak? hahaha..

MrS. F!zA berkata...

nyum2 sedap nya tgk..sy lgsg tkpnh beli cheese..mmg tkpnh bt apa2 yg guna cheese..tp org bt sy mkn je..hihi

jmput join lucky draw kt blog husband sy leh mng photobook..

http://www.cikgunaman.com/2012/12/cabutan-bertuah-menggapai-gadjet-impian.html

Riedaffya ibrahim berkata...

wah...nampak gojes kak..nak kene buat jugak nih..

Nazayiena berkata...

@Rai Ourkizuna
Boleh kot tp nak kena letak byklahkan klu nak rasa sedap dan cheesenya berasa.

fairus mohamad noor berkata...

wah sedapnyer..tetiba rasa lapo pulak..he3..

Cho Zila berkata...

nampak sedaptu.. baca tajuk terbayangkan kentang bakar kat atas apitu.. ...

◕ D Y S H A S A H H I R ◕ berkata...

sudah teras chesse di tekak ku ini.. huhu

MulutPayau berkata...

Memang terliur tengok.....

aQu Mad berkata...

slurrpp.. nang nyaman hehe,,

lelamaisara berkata...

nak cikit...sedap nye...nyummmmm

Kesuma Angsana berkata...

nampak sedap sgt tu

Kathy Tuah berkata...

kak, mintak izin kopi pes resepi tok.. sbb kmk peminat kentang!

C.M.A @ CikMoonAdnan berkata...

uuuuuuuu.... telan liur dah nie kak.... hehehe

Masya berkata...

TAK PERNAH BUAT... MCM SEDAPP JER..

Kasih Salina berkata...

mesti sedap kentang bakar akak tu..

QA's ~ mamapapa berkata...

Sedapkn ni,k'nurul..bolehla try nanti :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
COPYRIGHT 2013 ALL RIGHT RESERVED BY My Lovely Family Blog wink