Mahal ke murah? | ! My Lovely Family Blog !



Khamis, 20 Mac 2014

12
Komen

Mahal ke murah?

By Nazayiena Ayiena | Khamis, 20 Mac 2014@9:00 PG | Filed under

~ Assalammualaikum ~


Semalam kak Nurul ada postkan gambar di bawah.
Sebenarnya gambar tu kak Nurul postkan di dlm FB group utk bertanya je
adakah mahal atau murah sayur dan ikan yg kak nurul beli tu berbanding ngan tempat
diorang.Nampaknya jawapan byk kpd mahal..........
Begitulah skrg cost of living yg semakin meningkat, x kira dari segi apa sekali pun.........
Macam sayur nie bagi kak nurul memang mahal jika dibandingkan sblm nie,klu pukul purata semuanya 
RM1 bagi satu item.Memanglah diakui negara kita baru pulih dari jerebu dan
musim kemarau,mungkin disebabkan itu sayur naik mendadak.........
Banyak maklum balas dari kwn2 di FB nie,dari negeri Johor yg mengatakan
sayur dan ikan nie murah,begitu jgk dgn daerah Limbang,S'wak mengatakan 
masih murah lg klu berbanding dgn tempat diorg.
Manakala dari Kelantan plk mengatakan mahal oooo.....
klu di kelantan dia ckp mungkin sayur tu boleh dpt harga RM5-6 camtu,
dan byk jgk dr negeri2 lain yg mengatakan ikan dan sayur kak nurul beli nie mahal.
So ada yg mencadangkan nak murah tanam sendiri........memang betul tu,
kak nurul skong 101%.Tapi klu kak nurul nie boleh
ke  nak tanam sayur?hehehe......bunga2 kat pasu kat luar tu pun 
byk dah mati kekeringan sejak kemarau panjang lepas.
So kwn2 di blog nie murah ke mahal sayur dan ikan nie berbanding ngan tpt u all?








P/s: kak nurul beli ikan dan sayur di pasar Presint 8,Putrajaya

12 ulasan:

Nurzakiah Hanum berkata...

BOLEH TAHAN

Fiza Rahman berkata...

Mahal gak tu utk sayur. Haritu saya beli ikan kerisi 3 ekor RM7.30. Suma mahal skang kak.

Rai Ourkizuna berkata...

sayur kalau beli kat pasar tani agak mahal berbanding beli kat supermarket.. so biasanya sayur saya beli econsave ke hero ke.. ikan tu nak cantik mmg kena beli kat pasar tani..

Ibu Lala berkata...

Tak tau nak cakap la murah ke mahal. Lebih kurang la kut dgn tempat sy ni. Kalau og pasar setakat bw 50 dapat apa je. Kalau beli ayam lagi la mahal

Kesuma Angsana berkata...

brg2 sekarang ni naik je mjh, turunnyer tidak !

:: idzwa :: berkata...

mahal jugak..

Cho Zila berkata...

betoiler tak tau murah ker mahal sekarangni.. mcam2 alasan dengarkan..

LydSunshine berkata...

Errmmm.... macam okay la kot. Sebab biasa beli mmg mcm gini jugak rate harganya. Kalo ikan kembung 4 ekor dah RM10. Ni dah banyak ekor dan banyak jenis ikan. Termasuk sayur lagi. Kira boleh la kot.

LydSunshine berkata...

Owh lupa. Sayur tu RM10 termasuk tempe kan. Agak mahal sikit la. Tempe RM2 kan? So, 2 = rm4. Sayur banyak tu mungkin dalam RM4 je kot.

Pokok Manggis Depan Rumah berkata...

Mahal juga tu. Tapi sekarang ni dah macam terpaksa. Barang naik sahaja.huhu.

nurbijen berkata...

Tak tahu nak komen mahal ke murah... Tapi sayur tu saya rasa macam mahal jer kalau byk tu RM10... Ikan bergantung pada tahap kesegaran juga... Nampak mcm segar jer ikan2 tu, berbaloi kot dgn harga tu...

Tinggi nya taraf hidup kat M'sia skrang ni... mesti byk kejutan bila kami balik tahun depan...

Maria Firdz berkata...

Boleh thn harganya...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
COPYRIGHT 2013 ALL RIGHT RESERVED BY My Lovely Family Blog wink