! My Lovely Family Blog !: Botol susu bebas BPA.....AVENT



Botol susu bebas BPA.....AVENT

By Nazayiena Ayiena | @12:13 PTG | Filed under

kerajaan buat keputusan
akan mengharamkan pengunaan botol susu yg mengandungi BPA.....tapi kerajaan akan mula mengharamkan penjualan botol susu yg adaBPA berkuatkuasa pd 1 Mac 2012. Ini adalah utk kerajaan memberi peluang utk pihak industri bg menukar mesin2 dan mencari bahan 2 mentah yg sesuai utk digunakan.......
Oh ya td cite apa 2 BPA......ia adalah singkatan bisphenol A.Bisphenol A ialah bahan kimia industri yg ditambah dlm botol susu bayi polikarbonat utk
menjadikannya keras dan lutsinar manakala polikarbonat pulak ialah plastik utk pembuatan
botol susu baby...................kenapa botol susu yg ada BPA 2 bahaya pd baby? sbb bila kita buat
susu anak mesti kita guna air panas........air panas 2 apabila masuk dlm botol susu yg ada BPA
ianya akan bertindak balas dan akan meresap masuk ke susu anak2 kita.......ini akan menyebabkan ganguan pd sistem hormon yg blh menganggu fungsi sistem tubuh.
Selain 2 jugak klu botol susu yg dah calar pun jugak bahaya ok.......jadi bila cuci botol susu anak 2
jgnlah ganas sgt..... gunakan span yg lembut........pandai2 aku mengajar ye.....
tp ada jugak cara jika ibu2 nak pki jugak botol yg ada BPA 2 sbb sayang nak buang botol susu 2 yg ada pelbagai btk dan cantik juga jauh lbh murah dr botol susu yg free BPA.........jgnlah terus menerus gunakan air panas ke dlm botol susu 2........mskkan dulu air masak kemudian baru mskkan air panas......lg pastikan botol susu 2 x calar..........dan lg tukarlah botol susu setiap 6 bln sekali........(dr aku tukar botol susu yg ada BPA 2 setiap 6 bln sekali lbh baik aku beli botol susu yg free BPA yg juga ada tempoh tertentu jangka hayat digunakan.......

Ni dia kod yg selalu di bwh botol susu yg ada mengandungi BPA.......
tp byk jugak jumpa botol susu yg x ada tanda apa2 kod.........camne?
Hari nie aku dah tukar botol susu anak2ku......yg masih menyusu botol si Izzat dan Izzyan......
sblm nie aku pki botol pureen........aku beli Avent yg 9 aunt satu pek ada 3 botol......
harga dlm RM81.90 dgn diskaun 20%.......kat Parkson.......


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
COPYRIGHT 2013 ALL RIGHT RESERVED BY My Lovely Family Blog wink