Throwback balik kampung | ! My Lovely Family Blog !



Ahad, 11 Januari 2015

4
Komen

Throwback balik kampung

By Nazayiena Ayiena | Ahad, 11 Januari 2015@10:30 PG | Filed under

~ Assalammualaikum ~

Satu pengalaman yg bermakna buat kami satu family bila blk kpg guna kenderaan
awam.Bukan selalu dpt naik bas blk kpg sama2 satu family.
Bermula dari rumah putrajaya hingga ke rumah kpg kami naik kenderaan awam.

Sebenarnya kereta kita waktu nak balik hari raya haji tu eksiden di area higway pluss
Bukit Mahkota,Nilai. Keta kak nurul keta ketiga,ada dua keta di depan,hubby dah
sempat break x melanggar keta kedua,tp keta no 4 di blkg keta kak nurul langgar keta
kitaorg tu yg teruk depan dan blkg kena......keta pertama break emergency,keta kedua x sempat 
break dan melanggar keta pertama,jadi keta pertama tu dah ke dpn sikit,...
Lps tu keta kita pun sempat break tp bergerak ke dpn juga disbb anjakan keta di blkg.
Keta di blkg x leh jln,jem terus....

Syukur alhamdulillah keta boleh jln lg wlpn ada bunyi2 yg kurang menyenangkan.
Sampaikan pg ke nilai,mkn dulu lps tu nak ambik keta satu lg di putrajaya nak tukar.
Tapi fikir2 plk bagus terus bawa melaka dan hantar di workshop sana.
Slps eksiden tu semua keta2 tu ke balai polis berdekatan buat polis report.

Ok,sebenarnya nak cite perjlnn kitaorg blk kpg tadikan!
Dari rumah kitaorg naik teksi utk ke TBS,mesti tahu TBSkan
Bila cal teksi lupa plk nakkan teksi yg eksclusif.....sbb kita family ada seramai 6 org,
xleh guna teksi yg biasa tu,.....sampaikan pemandu teksi tu sikit2 x nak bawa kitaorg.
Oleh sbb terlebih muatan teksi tu jadinya bila dah sampai di TBS kita org diturunkan
sblm pintu utama,sbb pakcik teksi tu takut dia kena saman,dia ckp skrg JPJ nak buat 
operasi pki baju biasa aje,ramai diorag buat operasi di TBS tu......kate dia.
Oleh itu jlnlah jauh sikit kitaorg,sambil hubby pikul beg besar baju kitaorg....
Tambang teksi klu x silap RM30 kot....dah lupa sbb lama dah,hehehe.....

Dah sampai di TBS kita beli tiket di kaunter......beli di kiosk dia pun boleh.
Hari tu kitaorg naik bas Metrobuss,dpt duduk berlonggok di blkg.
Tambang RM10 sorang.....klu blk melaka rasanya setiap jam ada bas....byk.

Ok dah sampai Melaka lbh kurang 2 jam,sbb ada jem sikit....
Dari Melaka Sentrall kita org naik lagi bas Panorama utk blk telok mas.
Tambang klu x silap RM2 sorang termasuk kanak2 pun sama.

Bila dah sampai di telok mas,jauh jgk nak msk dlm rumah mak....jln sikit2
Tiba2 alang ada dan dia ambik pki keta,2 kali angkut,itu pun kita dah jln jauh
dah nak spi rmh mak.

 So blk ke putrajaya balik kita pakai keta dah siap direpair.....
 Begitulah citenya bila lama dah x blk kpg atau gi mana2 pki public transport.
Ada kereta nie skrg bukannya satu kemewahan atau nak menunjuk2 tp ianya
adalah satu keperluan terutamanya bg family yg ramai.....

mimi duduk paling blkg....dah lena diulit mimpi

kakak di Melaka Sentrall

Di dlm bas Panorama

Di TBS,iyan sempat jgk nak bawa anak patung dia ....yg jadi mangsa mak dia kang nak mengheret sana sini.

4 ulasan:

adianiez AIDA berkata...

org telok mas ekk...
aida tak pernah naik bas panorama tu.
anak2 dara aida sibuk ajak naik.
nak ke mana, aida tanya diorang ha ha ha...
melaka sentral pun just lalu aje :)

Kakcik Nur berkata...

Seronok juga sesekali naik kenderaan awam... :)

hainom OKje berkata...

Budak budak mesti suka NA....yelah diaorg mana biasa naik bas ni....okje pernah gak sekali balik Muar tp hubby tak de sebab dia keje..... Yg tak bestnya aircond rosak masa tu

Jazz Lover berkata...

Mesti penat lepas ya.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
COPYRIGHT 2013 ALL RIGHT RESERVED BY My Lovely Family Blog wink