Izzyan minggu pertama persekolahannya | ! My Lovely Family Blog !



Isnin, 26 Januari 2015

5
Komen

Izzyan minggu pertama persekolahannya

By Nazayiena Ayiena | Isnin, 26 Januari 2015@3:42 PTG | Filed under

~ Assalammualaikum ~

Alhamdulillah hari nie dah msk minggu ke 3 anak2 sklh utk sessi 2015.
Izzyan pun dah sikit2 boleh menyesuaikan diri di sklh tu.
Minggu pertama persekolahan tu kak nurul ambik cuti 2 hari dan hubby 3 hari
sbb nak htr iyan masuk thn 1. Minggu pertama tu Iyan adalah rasa takut ke
sklh sbb kata dia banyak yg dia x tahu.Waktu perhimpunan sblm masuk kelas
si iyan asyik pandang2 kak nurul di blkg tu sbb x nak ditinggalkan.
Klu hari pertama tu parent boleh lg tunggu kat luar klas dan hari kedua,cikgu
klas dah halau....suruh tunggu di kantin shj....huhuhu.....

Hari pertama tu kak nurul dah beritahu iyan klu tiba waktu blk tghri nanti,
turun klas dan tunggu ayah dan mama di dpn gate waktu msk pg td.
Kak nurul tunggu jgk kat lrg dr klas menuju nak ke gate tu,x klr2 jgk dia,
last2 kak nurul pg cari dia di klas,rupa2nya dia masih duduk lg di tpt duduk dia,
dgn air mata dah berlinangan......cikgu klas ada lg situ,menyapu sambil berbual
dgn seorang ibu murid.

Hahahaha.......dah nak menangis dia,rupa2nya dia masih confius x tahu nak blk ke
gate spt yg kak nurul beritahu pg td. So ambik dia bawa blk,kak nurul terangkan dan tunjuk
ikut jln mana, blk kena turun tangga nie,pusing sini dan terus ke gate msk pg td.

Hari kedua pun iyan masih sama,blk tghri dia suruh kak nurul jemput dia kat klas,
sbb dia ckp masih x tahu lg jln blik,so tgri tu kak nurul ajar dia blk,pki jln mana,
sbb keesokkannya kak nurul dah kena kerja dan x sempatlah nak ambik dia di klas.
So skrg,nie iyan lps waktu sklh kena turun kantin plk,tunggu mama dan ayah kat
situ,sbb tghri nak mkn semua situ dan lps tu kena tukar pakaian kafa plk.
Tapi keesokkannya iyan pun xde kat kantin slps waktu persekolahan,ayahnya cari
rupa2nya masih slow2 lg turun dr tangga......ok xpe nampaknya iyan dah 
tahu jln ke kantin,tp cuma lambat ajelah....

Lepas tu,beritahu ngan iyan mcm inilah rutin harian akan dtg,klu habis masa persekolahan
tghri,iyan kena tunggu mama ayah kat kantin,mkn sama2 dan tukar baju kafa.

Tapi thn nie jadual sekolah anak2 semuanya x sama waktu blk.....Si abg najmi waktu
blk setiap hari kul 2.10 ptg,kecuali jumaat kul 12.10thghri,si abg izzat isnin, selasa kul 1.40ptg,
hari rabu kul 2.10ptg sbb koko dibuat pg, dan khamis kul 1.10ptg,jumaat pun sama kul
12.10 tghri,manakala iyan semua blk kul 1.10 tghri dan jumaat pun sama.

Apa yg kak nurul harapkan semoga iyan seronok sklh kat situ dan akan dpt ramai kwn,
risau jgk klu x seronok sklh kat situ.....mcm kakak dia dulu waktu mula2 pindah sini dekat
2 minggu jgk x ke sekolah sbb xleh sesuaikan diri.

Macam mana anak kwn2 yg baru msk sekolah thn nie? 




Bergambar dulu hari pertama persekolahan 2015



muka mcm nak nangis bila tgk mama takde

Dah nak nangis bila tgk mama ayah x ambik kat klas

waktu rehat hari pertama

tgh dengar taklimat di hari pertama

Hari kedua,nak pki tudung,kejap2 betulkan tudung

Nie time kak nurul dtg kat sklh ambik bantuan persekolahan RM100,saje je dia suruh ambik gambar dia.

5 ulasan:

Pokok Manggis Depan Rumah berkata...

Wah seronok izzyan pergi sekolah. Bagus izzyan nak bertudung. Belajar rajin-rajin yea.

iryanty ahamad berkata...

alolo takut ye..cian dia...manis bila bertudung

Jazz Lover berkata...

Best nangga karenah miak kecik bok datang sekolah sebenarnya. Hope nya dapat biasakan diri dengan suasana sekolah.

Read my latest entry : Rutin Penjagaan Wajah Jazz Lover

eMMe berkata...

comelnye Izzyan... hurm..tu la kan anak2...anak bongsu kak Nurul ek, manja la kak ... sedih gak, yeala..baru nak kenal alam persekolahan, yg masih asing bg dirinya... pelan2 la kak Nurul, lelame mesti Izzyan biasa dgn dunia persekitarannya...

Farra AM berkata...

alahai comelnyer Iyan... and tag nama dia tu pun alahai cute!!! saya pun ada anak darjah 1 tahun ni.. walaupun satu sekolah ngan kakak dia... tapi lain sesi so dia kena gak independent.. sama2 la kita doa anak2 kita happy bersekolah ..
---
Fara --> http://amfarra.blogspot.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
COPYRIGHT 2013 ALL RIGHT RESERVED BY My Lovely Family Blog wink