Ikan lumek kering goreng | ! My Lovely Family Blog !



Jumaat, 12 Disember 2014

5
Komen

Ikan lumek kering goreng

By Nazayiena Ayiena | Jumaat, 12 Disember 2014@8:30 PG | Filed under

~ Assalammualaikum ~

Ingat tak entry kak nurul hari tu pasal ikan lumek?
Sebenarnya waktu tu kak nurul memang x tahu nak masak apa ikan
lumek kering tu,...sbb klu di kpg kak nurul ikan tu klu x msk yg fresh,
dibuat salai pun ada,dan x pernah lg jumpa dikeringkan camni.
Itu yg kak nurul tanya ngan kwn2 ada idea x nak masak ikan tu.
Banyak komen yg kak nurul dpt di enrty tersebut suruh goreng je....
Iye le,kenape kak nurul x terfikir nak goreng ya....sbb dah biasa
masak yg fresh atau yg disalai.
So ptg tu kak nurul cuci dan goreng.........
rasanya not bad  dan izzyan pun suka mkn camtu je,tanpa nasi.
Kak nurul goreng garing2.....
Bila dah digoreng,baru kak nurul tahu rupanya

ikan lumek kering nie boleh digoreng...........

kadang2 di kpg nelayan yg berdekatan dgn kpg kak nurul di 
S'wak mereka buat cucur yg fresh tu.....
mereka goreng bersalutkan tepung.....dengarnya kata mereka

Sedap!

kak nurul x pernah lg merasa,huhuhu.............

So bg sesiapa yg merantau kat S'wak tu bolehlah cuba ya....


Ikan lumek yg kak nurul dah goreng garing

tgk iyan mkn camtu je....

5 ulasan:

Acik Erna berkata...

acik memang biasa jumpa yang kering ni Nurul..selain nama lumek ada ke nama lain untuk ikan ni

Nurzakiah Hanum berkata...

sedapnya

Ujie berkata...

Mmg mcm biasa jumpa/mkn...saya panggil ikan kering je. Tak taula sama ke tak. Biasa goreng gitu sbb masin.

Humairah Jimat berkata...

lumek kering ni mmg sedap klu d goreng rangup!cicah dgn sambal pedas..he. klu yg fresh tu buat mcm cucur waaa..mmg xtahan..he.

Fifi Nadhrah berkata...

lame tak beli ice cream ni.. mahalnye k. nurul... lepas ni beli kat aeon big sekali kon.. murah pon murah.. makan pon puas..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
COPYRIGHT 2013 ALL RIGHT RESERVED BY My Lovely Family Blog wink