Kadar Tambang Bot Ekspress Ke Kapit dan Song mulai November 2014 | ! My Lovely Family Blog !



Jumaat, 31 Oktober 2014

2
Komen

Kadar Tambang Bot Ekspress Ke Kapit dan Song mulai November 2014

By Nazayiena Ayiena | Jumaat, 31 Oktober 2014@3:53 PTG | Filed under

~Assalammualaikum~

Sapa tahu Kapit tu kat mana?huhuhu........)D,jwpnnya kat Sarawak.
Sebenarnya ada  sedikit info tambang terbaru utk perkhidmatan ekpress air bagi area ke Kapit dan Song,Sarawak yg start berkuatkuasa mulai bulan November nie. Klu nak ke Kapit tu
 memanglah kena guna ekpress air nie,sbb setahu kak Nurul blm ada jln darat
lagi nak ke sana. Sebelum Pekan Kapit klu dari Sibu jumpa Pekan Song
 dulu,dan tambang ke Song pun sama jgk dah ada perubahan bulan 11 nie.

Rasanya nie
 dinaikkan oleh pengusaha/pemilik bot ekpress itu sendiri.Mungkin disbbkan
 kenaikan minyak yg telah naik akhir2 ini.Tapi biasanya pengusaha
bot ekspress nie diorang dpt subsidi klu x silap........dan ada kes yg kak nurul
 pernah baca pengusaha bot ekspress nie mengambil kesempatan di atas
subsidi yg diberi dgn menjual minyak tersebut, kerana,..... cthnya pengusaha
 nie declare ada 3 bot ekspres tapi yg beroperasi hanya satu sahaja dan yg dua tu x beroperasi tapi masih dpt minyak subsidi,dr sinilah berlakunya penyelewengan,
selain tu,kasihannya juga dgn pengguna yg sentiasa ramai tapi xde byk
 bot ekspres yg beroperasi,di sini timbullah masalah bot ekspress membawa lebihan muatan........terutama bila nak menjelang perayaan,permintaan tinggi dan
penawaran plk rendah,jadi di sini tiada pilihan bg pengguna atau penumpang.
 Rasanya ini terjadi pd thn lps bila eksiden bot ekspress terbalik,dgn lebihan
 muatannya pula.

Sepatutnya pemantauan pihak berwajib di sini yg memainkan
 peranan,periksa semua berapa bot ekspress yg sepatutnya beroperasi,
taklah ada kes penyelewengan dan kemalangan spt itu terjadi.




P/S: dulu semasa kat Sarawak selalu jgk kak Nurul ke Kapit dan Song ini,ada kerjaluar di sana.

2 ulasan:

Kakcik Nur berkata...

Kakcik pernah dapat tawaran kenaikan pangkat (sebanyak 2 kali) dan penempatannya di Kapit. Dah tentu tawaran itu kakcik tolak... :)

Nazayiena Ayiena berkata...

@Kakcik Nur

laa kenape kakcik tolak?klu x kakcik dah pandai ckp kapit dan jd sebahagian org kapit....hehehe,gurau je kakcik,jgn marah.....

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
COPYRIGHT 2013 ALL RIGHT RESERVED BY My Lovely Family Blog wink