Berhati bila menderma | ! My Lovely Family Blog !



Khamis, 14 Ogos 2014

5
Komen

Berhati bila menderma

By Nazayiena Ayiena | Khamis, 14 Ogos 2014@4:12 PTG | Filed under

~ Assalammualaikum ~


Rasanya masih blm terlambat utk kak Nurul nak ucapkan slmt hari raya aidilfitri,maaf zahir & batin
buat semua kwn2 blogger.Semoga raya yg lepas telah mengeratkan lagi ikatan silaturrahim kwn2 
dgn ahli keluarga, sanak saudara dan teman2.


Ok,thn nie kak nurul beraya di kpg hubby lagi dan raya tahun nie ala kadar saja. Open house lagilah x buat,tapi kwn2 dtg rumah mestilah layan,mcm raya keempat hari tu,kwn2 sekolah hubby dtg beramai2,ingatkan kak nurul nak goreng mee je,tapi siangnya adik ipar ada buat mkn2 ajak family
 sebelah husband dia jugak,buat mee rebus...,memandangkan ada lebih byk lagi kuah mee rebus 
tu kak nurul bawa blk utk dijamu kwn2 hubby..........jadinya x pyhlah kak nurul nak 
goreng mee dan hanya celur mee saja.


Lupakan kisah raya kak nurul tu,nie cerita mlm tadi,hari nie sklh anak ada buat jamuan raya,jadi si 
najmi kena bawa pinggan polistrine utk kelasnya,jadi kitaorg pegilah kedai runcit di Presint 9.
Waktu nak masuk kedai tadi kak nurul ada tgk di dpn kedai  2 org budak remaja lelaki pegang tabung derma.Bila dah nak blk tu kak nurul x tgk sgt dia punya tabung derma tu,yg jelas kak nurul tgk ada perkatan Palestin,tu yg kak nurul terus masukkan derma.


Jeng-jeng- jeng.......... 

Bila pagi nie sblm mula kerja kak nurul bukaklah berita online,dan tgk di Mynewshub berita tentang pertubuhan ini yg sejak kebelakangan ini galak mengutip derma,adakah sah atau sebaliknya.
Boleh rujuk link ini.


Apa pendapat kwn2 dlm hal ini?
Semoga derma yg dikutip itu sampai ke golongan sasarannya.
Sebelum nak menderma periksa betul2 adakah pertubuhan yg mengutip derma itu ada kebenaran dari MAINS.












5 ulasan:

Nurzakiah Hanum berkata...

tue la kan

Pokok Manggis Depan Rumah berkata...

Betul tu akak. Sebab sekarang ini banyak juga yang menipu pungut derma. Jadi kena berjaga-jaga. Nak selamat kita pergi bagi terus kepada yang kita nak bagi derma tu.

eMMe berkata...

hurmmm... kalo nak derma kene tgk juga la... dari sumber yg benar atau palsu, skrg ni kan mcm2 kan kak Nurul.. cuma kite perlu lebih berhati2... tapi tu antara si pengutip derma dgn Allah swt, kalo dia tipu kite.. maka dosa dia tanggunglah.... kite dah jalankan tanggungjawab kita... pahala pasti kite terima...

Ena's Stories berkata...

tula skrg byk la org minta derma macamni..takut je kalau² ada yg ambil kesempatan

- berkata...

salam kak nurul.. dah lama moon x jenguk blog akak.. huhu

selamat hari raya... harap x terlewat juga :)

saya pun kalo nak menderma ni cukup hati2 gak.. bukan kedekut.. tapi saya lebih suka direct ke tuan empunya diri atau masuk account bank terus.. at least kita tahu..lebih cepat smpai dan yakin duit kita disalurkan ke org yg betul..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
COPYRIGHT 2013 ALL RIGHT RESERVED BY My Lovely Family Blog wink