Rasanya sudah terlambat | ! My Lovely Family Blog !



Khamis, 6 Mac 2014

6
Komen

Rasanya sudah terlambat

By Nazayiena Ayiena | Khamis, 6 Mac 2014@9:00 PG | Filed under

~ Assalammualaikum ~

Ingat x entry kak Nurul anak yg obes hari tu?Entrynya di sini
Setiap 3 bulan nak kena jumpa doktor.Hari tu last pegi appoitment hujung bulan 11.
Setiap kali pegi bukannya ada turun berat badan dua orang nie malahan makin
bertambah2 plk.Minggu depan 11 hb dah nak jumpa doktor balik dgn target berat
badan yg dah ditentukan spt kakak kena berat badan dlm 87 kg camtu dan si Najmi plk
dlm 73kg camtu.Kurang 3 kilo dari berat badan asal hari tu.

Sekarang last timbang 2 minggu lepas berat badan dua org budak nie bukannya makin
turun tapi naik lagi berkilo2.Si Najmi dah 80 kg dan si kakak x tahu berapa skrg sbb
hari tu dia xnak timbang.Macam mana nie?
Boleh ke lagi dlm  seminggu nie nak turun berat badan dlm beberapa kilo.
Itu yg kak Nurul dah rasa terlambat.

Semasa jumpa doktor hari tu bukan lagi bersemangat dua org nie nak diet dan 
exercise bagai.Bila balik rumah rasalah awal lagi nie klu nak mula diet dan exercise.
Kak Nurul memang xde masa sgt klu nak temankan diorg nie nak pegi joging ptg2.
Hujung minggu plk blk kpg, dan dlm sebulan dua nie kitaorg tgh sibuk dgn hal yg menimpa
arwah Along dan kak Long.Memang terus lupa.........

Pasal makan plk memang xleh nak kurangkan portion,esp si Najmi tu.
Asyik2 lapar aje......nak x nak kena masak jgk bila blk kerja.
Baru mlm tadi kak Nurul x masak sbb cam nak boikot sikit ngan si najmi nie
sbb ptg smlm kak nurul suruh joging,boleh plk dia xnak sbb nak main lastik
yg dibelinya hari tu masa ikut rombongan sklh melawat Hari Kraf Kebangsaan 2014.
Diorang nie memang x pernah main lastik berbanding zaman kita kecik2 dulu,
ada yg dibuat sendiri(abang kak nurullah nie,kita pompuan xdelah main lastik nie
main permainan yg ada getah tu,.....apa namanya sudah lupa,adalah main jgk)

Bila mlmnya mulalah si Najmi nie ckp lapar2.........
Kak Nurul suruh mkn roti je,suruh mkn roti je xnak plk.......
nak mkn dgn telur mata kerbau........mamanya yg x sampai hati dgr anak asyik ckp
lapar2 aje buatlah sebijik utk dia........org lain xde pun mkn roti ngan telur just
mkn roti kosong je,hubby plk x mkn langsung.
Jadi camne nak diet nie?

Tahan ajelah telinga bila doktor marah minggu depan.Lagi satu  yg kena marah nanti,
sbb dah x pegi kelas physio-gim setiap khamis.Klu slps opis hour bolehlah jgk
kak nurul hantar nie pkl 2 camtu waktu najmi ada kelas Kafa,kak nurul malas
nak pontengkan dia..........

Begitulah susahnya nak turunkan berat badan org lain,bila berat badan sendiri pun 
susah nak diturunkan .............


6 ulasan:

Nurzakiah Hanum berkata...

SELAMAT PAGI

Rai Ourkizuna berkata...

kak,
tentang makan bebudak ni memang saya rasa susah dah nak sekat..tapi jenis makanan tu mungkin akak boleh control sikit..

contoh.. roti tu tukar makan roti wholemeal. nasi tukar beras perang. syaratkan masa makan, ambil lauk dulu baru ambil nasi.. so that bila lauk dah penuh pinggan, tempat utk nasi tu sikit je.. make sure tiap kali makan ada sayur.. kalau boleh kurangkan makanan goreng, santan.. tukar method memasak tu.. cari pinggan warna gelap.

make sure dia minum banyak air.. snack dengan buah2 atau sayur.. mintak dia bagi kerjasama.. mmg kita kesian kalau dia lapar kak.. tapi kalau dah sakit, silap2 apa pun tak boleh makan..

selain dari tu akak boleh cari supplement yg mungkin sesuai utk proses tu..

insya allah ada caranya..tapi anak2 kena bagi kerjasama jugak. ada banyak jugak tips pasal makan yg insya allah saya boleh share.. nanti akak email saya.. kesoma.rai@gmail.com

good luck kak..

Petak Bunga berkata...

memang x leh nak kurang portionnya, dia temban sikit memang perut besar, cepat lapar..leh ikut apa kata Rai.
kena bg yg cepat kenyang, makan sikit pn dah kenyang.

Nurfaezah Abdullah berkata...

susah jugak ye nak diet :/

hainom OKje berkata...

Budak budakkan NA mmg susah nak sekat makan mereka tambahan lagi tengah selera depa tu ....Cubalah kurangkan ambik nasi....masak ngam ngam

Maria Firdz berkata...

Bdak tgh mmbsr mmg payah nk diet2 ni...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
COPYRIGHT 2013 ALL RIGHT RESERVED BY My Lovely Family Blog wink