! My Lovely Family Blog !: Julai 2013



Selasa, 30 Julai 2013

6
Komen

Masa merubah segalanya........

By Nazayiena Ayiena | Selasa, 30 Julai 2013@3:51 PTG | Filed under


~ Assalamualaikum ~


Salam Ramadhan buat semua kwn2 blogger,maaflah lama x aktif dlm dunia blog ini.Bukannya apa,mode masih ke laut yg teramat sgt. Hari nie dah 21 hari kita berpuasa,sekejap je rasanya masa berlalu,dah nak sambut raya. Macam mana persiapan raya kwn2? Masih tgh shopping baju raya ke?Kak Nurul dan family dah pegi hari minggu lepas tapi ada lagi yg x cukup,si kakak belum beli lg baju raya dia,Insya Allah minggu nie sempat lg.Nampaknya thn nie budget utk baju2 raya kurang sedikit berbanding tahun lepas,walau mcm mana pun syukurlah sbb ada juga budget utk baju2 rayakan,berbanding dgn org2 lain di luar sana yg kurang bernasib baik dari kita.


Berbalik cite raya nie,baru kak Nurul teringat kisah tahun lepas punya raya.Nie kisah hubby dan
 kwn2nya. Al-maklumlah bila musim raya nie mestilah ziarah menziarahi kwn2 sekolah yg dah lama terputus hubungan.Kembali untuk mengeratkan lg ikatan persahabatan yg dah lama jejaknya hilang.Mestilah excited nak jumpa dan berkumpul ramai2 di samping nak tahu perkembangan masing2 skrg.Adalah seorang kwn sklh hubby nie,kita pergilah rumah ibu dan bapanya ingatkan dia ada lg tinggal di situ,tapi dah pindah rumah sendiri,jadi x dptlah berjumpa dan bapanya adalah kasi no. telefon untuk dicontact. Bila dah dihubungi ok je dia dan ada lg seorang kwn sklh hubby nie dah tahu tpt tinggal kwn yg sorang nie jadi dia ajaklah pegi beraya ke rumahnya pd masa raya yg akan datang,tapi hubby dah terkena tahun lps sewaktu nak ajak kwn2nya dtg rumah member nie,dia dah call awal2 xyah nak dtg rumahnya,lupakan saja nak berkwn semua sbb dulu waktu masa sklh dah lepas biarlah lepas.Bila hubby dengar kwnnya ckp begitu rasa marah pun ada juga,tapi kena fikir rasional,mungkin kwnnya tu ada masalah sendiri yg kita x tahu......................
Hubby x cerita plk ngan kwn2 dia yg lain ttg kwn yg ini,itulah thn nie kwnnya yg lain tu dah planning nak pegi beraya rumah kwnnya ini.Hubby ceritalah  pd kwnnya  yg beriya2 nak dtg rumah kwn tu, agar cancel je planning nak beraya rumah kwnnya yg sorang tu.


Memang zaman bersekolah atau belajar adalah zaman yg indah dikenang dan dgn adanya fb/twitter atau laman sosial yg lain  skrg telah menemukan kembali kwn2 yg dah lama putus hubungan. Selain tu zaman belajar dan zaman kerjaya adalah sesuatu yg berbeza dan masa atau pun situasi masing2 boleh mengubah segalan2ya.Dulu masa belajar bukan main lagi 'best friend' tapi itu dulu,masa mengubah segala2nya,terimalah kenyataan itu.........


Harap x pening baca kisah kwn2 ini..............sbb byk word kwn2kan. 

Isnin, 8 Julai 2013

9
Komen

Selamat Menyambut Ramadhan Al-Mubarak

By Nazayiena Ayiena | Isnin, 8 Julai 2013@12:17 PTG | Filed under

~ Assalamualaikum ~


Tinggal sehari saje lagi kita umat Islam akan mula berpuasa.
Camne dah habis bayar ke puasa tu?
Kesempatan ini kak Nurul ingin mengucapkan selamat berpuasa
kepada semua dan bersama2lah kita tingkatkan amalan
di bulan Ramadhan ini nanti.
Juga disertakan doa niat berpuasa utk sebulan dan yg harianya.




Doa niat puasa Ramadhan(harian)
Sahaja aku berpuasa esok hari menunaikan Fardhu Ramadhan 
tahun ini kerana Allah Ta'ala.



Niat puasa sebulan Ramadhan
Sahaja aku berpuasa keseluruhan bulan ramadhan kerana 
Allah Ta'ala.



Doa berbuka Puasa
Ya Allah bagi Engkau aku berpuasa dan dengan Engkau beriman
aku dengan rezeki Engkau aku berbuka dengan rahmat
Engkau wahai yang Maha Pengasih dan Penyayang.



Doa selepas berbuka puasa

Ya Allah! kerana Engkau aku berbuka puasa dan kepada Engkau aku
beriman dan  atas rezeki dari Engkau aku berbuka puasa telah 
hilang dahaga sudah menjadi basah segala urat.
Ya Allah! aku minta ampuni dosaku dengan Rahmat Engkau
yang meliputi segala sesuatu.












Jumaat, 5 Julai 2013

12
Komen

Anniversary yang ke 13 tahun.......

By Nazayiena Ayiena | Jumaat, 5 Julai 2013@8:30 PG | Filed under


~ Assalamualaikum ~


                   Walaupun dah terlewat nak post juga anniversary                   

   perkahwinan  kak Nurul dan suami yg ke 13 thn.(25 Mei 2000)
Kak Nurul pun x tahu camne thn nie boleh terlupa plk bila 
tiba hari tu. Sampai hubby yg dulu wishkan.........

Oh ya hari tu  perjlnn kitaorg blk kpg kak Nurul,tu yg kak Nurul
boleh terlupa maklumlah dah nak jumpa family  di sana,tapi klu ikutkan xleh
gunakan alasan tu,isteri siapalah nie.........

Semoga dengan bertambahnya tahun kita hidup bersama 
akan menjadi lebih dewasa dan tabah dlm melayari
 bahtera bersama di samping anak2
yang semakin membesar,bertambah berat lagi  tangunggjawab 
yang hendak dipikul bersama juga. Apa2 pun semoga keluarga yang
kita bina ini akan kekal bahagia selamanya...........Amin.






Terima kasih pada semua kwn2 yang pernah wish anniversary kak Nurul thn lepas
(anniversary ke12)












Khamis, 4 Julai 2013

6
Komen

Hepi belated besday Izzat

By Nazayiena Ayiena | Khamis, 4 Julai 2013@8:30 PG | Filed under

~ Assalamualaikum ~


Hepi belated besday to Muhammad Nazim Izzat yg ke 7 tahun.
(30 Jun 2013)
Semoga jadi anak yang soleh,mendengar kata,rajin belajar dan 
jgn noti2.Semoga Izzat sihat selalu dan Allah sentiasa merahmatimu.
Kek tu, Insya Allah nanti mama akan buat ya.




Izzat ngan neneknya.......cucu neneklah katakan.




Rabu, 3 Julai 2013

5
Komen

Najmi dan Operation Tonsil serta Adenoid

By Nazayiena Ayiena | Rabu, 3 Julai 2013@4:43 PTG | Filed under

~ Assalamualaikum ~


Lama x bersiaran dlm blog,huhuhu.........penyakit "M" dah dtg blk.......
Maaflah pd kwn2 blogger semua sbb lama x menjenggah ke rumah anda semua.
Susahkan klu  mood nak menulis tu dah ke laut !xleh   nak buat apa.
Petang nie mode rajin nak menulis dah dtg blk,Insya Allah berkekalan hendaknya.

Tanggal 11 Jun lalu kak Nurul ambik EL sbb nak temankan si Najmi buat operation 
tonsil dan adenoid serta buang benda yg tumbuh mcm gelembung kat
dlm hidungnya,gambar ada di entry nie.
Nak buat operation kat day care di Hospital Putrajaya,iaitu dtg awal pagi dan dah
boleh blk ptgnya bila selesai semua proses pembedahan.
Jadi kita anak beranak dtglah awal dan check in masuk wad dulu,bila dah selesai
semua pegi ke day care mendaftar dgn timbang berat badan dan tukar  baju operation.

Tgh menunggu tu dan baring2 dulu atas katil dan sekali sekala tgk tv,akhirnya dtglah
seorang doktor nie beritahu si Najmi hari nie xleh buat operation dulu.
Sebab takut risiko slps pembedahan tu,iyalah si Najmi nie berat dia dah 6o>(kak Nurul
x ingat berapa lebih tu,maklumlah dah lama )wlpn badannya besar tapi rangkanya still
budak lg dan doktor takut nanti effect ubat bius itu.Badannya byk lemak dan bila dah
siap operation tu takut nanti membengkak,pendarahan dan juga risiko spt pernafasan,
so doktor xnak ambik risiko tu jadi diorg decide nak buat operation kat wad biasa saja
bukannya di day care.Nanti  sehari masuk wad dulu,doktor akan pantau dan ajar pernafasan 
dan barulah boleh buat operation dan klu operation biasa klu ada apa2 risiko nanti senang diorg nak pantau nak ke icu ke....(ini doktor yg kata)klu buat di day care pegi pagi dah kena blk tghri atau ptg.

Jadi buat oppoitment baru(26/6) utk jumpa pakar blk nak buat camne. 
Sblm tarikh tu hospital plk call beritahu doktor masa tu semua pegi kursus jadi oppoitmentnya
buat lain,klu boleh esok ke(kak Nurul xleh pegi esoknya sbb ada kerja luar)jadi tukar
ke 5/7 ini nanti hari jumaat. Jadi tungguuuu..........bila betul2 boleh buat nie sbb dah byk kali
kena tangguh sbb satu Najmi selalu flu dan batuk bila dua minggu dan seminngu sblm nak buat
operation.

Kak Nurul ada baca artikel nie kat Kosmo mengenai tonsil dan adenoid,memang byk
simptom2nya kat Najmi........credit to kosmo.









Nie semasa dah tukar baju blk sbb x jadi nak buat operation,tunggu doktor klr dr OT sbb nak discharge.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
COPYRIGHT 2013 ALL RIGHT RESERVED BY My Lovely Family Blog wink