BEKONG | ! My Lovely Family Blog !



Jumaat, 15 November 2013

6
Komen

BEKONG

By Nazayiena Ayiena | Jumaat, 15 November 2013@8:30 PG | Filed under
~ Assalammualaikum ~

Tgk gambar yg kak Nurul post nie?Ada x kwn2 di luar sana tahu apa
nama benda nie?klu kat kpg kak Nurul benda nie namanya bekong.....
Bekong nie digunakan untuk merumput biasanya di sawah2 padi.
Teringat dulu masa kecik2,sklh rendah setiap hari isnin kena dtg sekolah 
bawa bekong nie sekali pergi memotong rumput kat kwsn sekolah.
Bila sklh menengah plk  ada juga kena memotong rumput di sklh,tapi 
kali nie guna sabit dan setiap org kena ada satu sabit,sabit tu mesti dah biasa dgrkan.
Ingat lagi sklh tu,SMK Saribas,Debak.........
Semua peristiwa tu berlaku dlm thn 80 dan 90-an dan tak tahulah skrg masih
lg ke x pergi sklh utk memotong rumput.

Kak Nurul post nie sbb pernah cari benda nie kat sini di kedai2 hardware
tapi xde jual,agak2nya org sini memang x pki kot.Kat sana pakai lg espp.
kwsn pedalaman sbb nak memotong rumput di celah2 padi mesti menggunakan 
benda nie.

Gambar nie kak Nurul ambik sewaktu pergi kerja luar kat S'wak hari tu.
Nak beli tapi rasa takut plk nak bawa naik kapal terbang takut x lepas.
Klu balik berfamily nak juga kak Nurul beli,klu x lps kat airport at least ada
org backup kak Nurul. Kak Nurul nak beli nie sebab senang nak potong rumput
di celah2 pokok pelat paya yg hubby tanam berderet di sblh reban jiran di 
rumah kat kpg..........





6 ulasan:

Nurzakiah Hanum berkata...

assalamualaikum
singgah pagi

Puan Ida berkata...

salam perkenalan dari ida
jemput singgah blog ida ye
umielman.blogspot.com
dah follow blog ni ni 419

Nurfaezah Abdullah berkata...

fae x ingat apa nama benda tu.. tgk pun jarang.. dulu je kot pernah tgk..

Kakzakie berkata...

Kalau Nurul nak tahu kakak ini baru pertama kali nampak. Kalau sabit tu kakak tahulah yg ini tak tahu...

MyCherita berkata...

Jalan-jalan ke blog ini...1st time singgah..nice blog...


p/s : jika ada yg ingin menyertai program singgah blog.. jom ke
http://thescreammer.blogspot.com/2013/11/singgah-blog.html

Kesuma Angsana berkata...

Baru tau benda alah ni dipanggil bekong

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
COPYRIGHT 2013 ALL RIGHT RESERVED BY My Lovely Family Blog wink