Kembali lagi dan Buah Kasai | ! My Lovely Family Blog !



Khamis, 24 Oktober 2013

13
Komen

Kembali lagi dan Buah Kasai

By Nazayiena Ayiena | Khamis, 24 Oktober 2013@10:50 PG | Filed under


~ Assalamualaikum ~

Apa khabar semua kwn2 blogger? Kak Nurul sihat je wlpn dah hampir sebulan lebih x update blog.Maaflah yea kwn2,wlpn lama x update tapi kak Nurul ada juga jengguk blog kwn2,ada yg singgah camtu je tanpa meninggalkan komen dan ada juga sikit kak nurul tinggalkan komen.Sejak kebelakangan ini banyak sangat hal2 yg berlaku x kira dlm kerja dan kehidupan harian keluarga.Syukur alhamdulillah Kak Nurul boleh menghadapinya dengan sentiasa ingat pada Allah SWT bahawa ada hikmah di sebalik hal yg berlaku dan kita sebagai hambanya kena redha kerana mungkin ada perancangan yg lebih baik dari itu telah Allah aturkan kepada kita, Insya Allah. Sesungguhnya kita hamba yg lemah berserah padaMu ya Allah.

Ok sebagai pembukaan dah lama tak buat entry nie kak Nurul nak berkongsi buah yang terdapat di Sibu sewaktu kak Nurul kerja sana seminggu sblm hari raya haji tu. Kat sini kak Nurul x jumpa lagi buah ini.Buah nie pun waktu kak Nurul masih tinggal di Sibu x org yang menjualnya,kiranya xde lagilah buah nie,.... skrg hampir enam tahun tinggalkan sibu tiba2 muncul plk buah nie dan femeslah di sana.Buah nie namanya kasai atau kristal org sana panggil. Species mcm buah mata kucing tapi buahnya besar lg, isinyai tebal dan manis.Harga lebih kurang 7-10 ringgit sekilo,tapi ada juga cakap  nie buah longan brazil ke australia camtu......x tahulah mana asalnya,yg kak Nurul tahu sedap je,beli sekilo habiskan sorang2 mkn dlm bilik hotel,nak balik hari tu pun beli lg 2-3 kilo.Staf yg share hotel kak Nurul tu pun tgk dia suka juga makan buah nie,wlpn mkn byk xdelah sakit tekak mcm kita mkn buah mata kucing tu. Buah nie bermusim jgk xdelah spjg thn.

Jom tgk ghupa buahnya,mungkin kwn2 lain dah tahu buah nie,ataupun kak Nurul nie yg dah ketinggalan,hehehe.........







P/S: Marilah sama2 sedekahkan  Al-Fatihah buat staff Ambank yg meninggal kena tembak tu.









13 ulasan:

PakcikLie PCL berkata...

salam singgah dari www.nazlee.com mmg xpernah dgr dan makan buah cmnie lg. semenanjung kat mne ye?

Nazayiena Ayiena berkata...

@PakcikLie PCL

rasanya kat semenanjung nie kak NUrul x jumpa pun buah nie lg....

Fiza Rahman berkata...

1st time tgk and dengar. Seap ker kak ☺☺

Al-fatihah. Kejam kan.

Kesuma Angsana berkata...

pernah uga dgr nama buah ni hehehe

Kakzakie berkata...

Ohh.... kakak pernah buat N3 pasal buah ini tahun lepas masa abang bawa balik dari sana juga. Kakak dah tanam bijinya dan dah pun besar paras dada tinggi pokoknya sekarang di kampung.

Tapi kakak tak tahu nama buah ini Nurul..

ros_reeza berkata...

Ros tak pernah tengok dan makan buah ni..

Dayana Bahar berkata...

jauh pi keje kak nurul...

p/s : kak nurul makan suplemen shaklee ye.. hehe lepas ni order ngan dieyna lak eik.. nak jana pendapatan dengan SHaklee pun boleh... hehe contact dieyna.. dieyna ceritakan hehe

ZalinZalina berkata...

Salam Nurul..kak ina 1st time dengar nama buah ni...

aby berkata...

salam naz ...
apa kabar sibu ..
belum sampai kesana lg ..
apa menarik di sana ..
alfathihah utk staff ambank tu sama ..

izan mama mia berkata...

hai kak..lama menyepi yer..
uah kasai pernah dgr tapi blom makan

hainom OKje berkata...

Patut pun lama tak dengaq habaq.... rupanya stop jap yeh....
Oh mmg tak pernah tengok buah tu NA....mesti sedapkan rasa dia

Tihara berkata...

saya cuma pernah tengok dalam blog kak ami je sebelum ni, dia ada tanam epal bidara, markisa n buah ni :)

Riedaffya ibrahim berkata...

kembali berblog dan aktif ye kak...1st time tgk buah ni..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
COPYRIGHT 2013 ALL RIGHT RESERVED BY My Lovely Family Blog wink