Najmi dan Operation Tonsil serta Adenoid | ! My Lovely Family Blog !



Rabu, 3 Julai 2013

5
Komen

Najmi dan Operation Tonsil serta Adenoid

By Nazayiena Ayiena | Rabu, 3 Julai 2013@4:43 PTG | Filed under

~ Assalamualaikum ~


Lama x bersiaran dlm blog,huhuhu.........penyakit "M" dah dtg blk.......
Maaflah pd kwn2 blogger semua sbb lama x menjenggah ke rumah anda semua.
Susahkan klu  mood nak menulis tu dah ke laut !xleh   nak buat apa.
Petang nie mode rajin nak menulis dah dtg blk,Insya Allah berkekalan hendaknya.

Tanggal 11 Jun lalu kak Nurul ambik EL sbb nak temankan si Najmi buat operation 
tonsil dan adenoid serta buang benda yg tumbuh mcm gelembung kat
dlm hidungnya,gambar ada di entry nie.
Nak buat operation kat day care di Hospital Putrajaya,iaitu dtg awal pagi dan dah
boleh blk ptgnya bila selesai semua proses pembedahan.
Jadi kita anak beranak dtglah awal dan check in masuk wad dulu,bila dah selesai
semua pegi ke day care mendaftar dgn timbang berat badan dan tukar  baju operation.

Tgh menunggu tu dan baring2 dulu atas katil dan sekali sekala tgk tv,akhirnya dtglah
seorang doktor nie beritahu si Najmi hari nie xleh buat operation dulu.
Sebab takut risiko slps pembedahan tu,iyalah si Najmi nie berat dia dah 6o>(kak Nurul
x ingat berapa lebih tu,maklumlah dah lama )wlpn badannya besar tapi rangkanya still
budak lg dan doktor takut nanti effect ubat bius itu.Badannya byk lemak dan bila dah
siap operation tu takut nanti membengkak,pendarahan dan juga risiko spt pernafasan,
so doktor xnak ambik risiko tu jadi diorg decide nak buat operation kat wad biasa saja
bukannya di day care.Nanti  sehari masuk wad dulu,doktor akan pantau dan ajar pernafasan 
dan barulah boleh buat operation dan klu operation biasa klu ada apa2 risiko nanti senang diorg nak pantau nak ke icu ke....(ini doktor yg kata)klu buat di day care pegi pagi dah kena blk tghri atau ptg.

Jadi buat oppoitment baru(26/6) utk jumpa pakar blk nak buat camne. 
Sblm tarikh tu hospital plk call beritahu doktor masa tu semua pegi kursus jadi oppoitmentnya
buat lain,klu boleh esok ke(kak Nurul xleh pegi esoknya sbb ada kerja luar)jadi tukar
ke 5/7 ini nanti hari jumaat. Jadi tungguuuu..........bila betul2 boleh buat nie sbb dah byk kali
kena tangguh sbb satu Najmi selalu flu dan batuk bila dua minggu dan seminngu sblm nak buat
operation.

Kak Nurul ada baca artikel nie kat Kosmo mengenai tonsil dan adenoid,memang byk
simptom2nya kat Najmi........credit to kosmo.









Nie semasa dah tukar baju blk sbb x jadi nak buat operation,tunggu doktor klr dr OT sbb nak discharge.

5 ulasan:

Nurzakiah Hanum berkata...

tomei2

nurbijen berkata...

semoga pembedahan tu nanti berjalan lancar... Insya Allah...

Ibu Lala berkata...

aloh ciannye. moga dipermudahkan ye..

Dayana Bahar berkata...

huhu penyakit menyerang tak kira usia
.. semoga kuranglah tonsilnya selepas ni

Daddy Ziyyad berkata...

Semoga 5 Julai ni dapatlah Najmi proceed dgn surgery nya ya...semoga dipermudahkan....

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
COPYRIGHT 2013 ALL RIGHT RESERVED BY My Lovely Family Blog wink