Jaga2 sampah tu | ! My Lovely Family Blog !



Khamis, 4 April 2013

13
Komen

Jaga2 sampah tu

By Nazayiena Ayiena | Khamis, 4 April 2013@10:32 PG | Filed under

~ Assalammualaikum~



Pagi2 dah membebelkan dlm blog nie.Xde apa sebenarnya,minggu
lps masuk2 je parking keta terus nampak sampah sarap kat parking nie.
Mesti org ingat kak Nurul yg buang sampah nie semua jika berpandukan
keta kak Nurul memang parking sampai ptg di situ.
 Sampah  spt tisu dan plastik memang dibuang
dr dlm keta nie.Sapalah yg punya kerjakan.Senang je keja kutip 
  sampah dlm keta  buang kat luar. Apalah salahnya kumpul sampah
tu masuk dlm plastik dan jumpa tong sampah masukkan je.

Ini semua mentaliti masing2kan.Macam kak Nurul memang marahkan
anak klu buang sampah ke luar dr dlm keta,biarlah keta tu nampak
mcm tong sampah je sbb anak2 semua buang dlm tu wlpn ada sediakan
satu plastik kumpul sampah,dah nama budak2 mesti ada yg buang dlm 
keta esp bungkusan jajan. Sbb tu kebanyakkan ibu bapa memang
x kasi mkn dlm keta....

Teringat sekali kat kpg adalah kwn adik ipar dtg rumah beraya klu x silap.
parkinglah dlm halaman rumah MIL,sementara nak blk tu berborak2 lg
kat luar dan suami kwn adik ipar nie tunggu wife dia berborak jadi dia
kemaslah keta dulu,kutip2 sampah dlm keta dan boleh dia buang 
dgn selamba je sampah2 tu kat laman (mcm dlm gambar nielah kat sblh keta dia)
Hubby tgk org camtu memang dia paling x suka.Kita nak tegur memang
xlehkan,tp sendiri mau fikirlah........ BERSAMA2 JAGA KEBERSIHAN
TERUTAMA DI TEMPAT AWAM.



13 ulasan:

Kakzakie berkata...

Itulah org kata nurul alah bisa tegal biasa. Dia tak rasa salah membuang sampah macam tu sebab dah jadi amalan biasa buat dia...

Kakcik berkata...

kakcik pernah nampak botol minuman elok 'terpacak' di tengah2 persimpangan lampu isyarat. Kalau ikut firasat kakcik, botol itu diletakkan oleh penumpang sebelah pemandu sewaktu menanti lampu bertukar hijau. Dahlah botol tu botol kaca... :(

Ujie berkata...

ntah apa yg ada dlm pemikiran org mcm tu kan..buang sampah merata mcm takde akal. saya cukup marah dgn org gini..

ainnoraini berkata...

tak suka betul kalau sikap manusia macam niii....

Masya berkata...

anak sy siap tegur jgn buang sampah merata² ibu.. nanti polis saman.. lagi² dr tingkap kereta...

Riedaffya ibrahim berkata...

orang yg buang sesuka hati tu xde sivik la kak...kite pon kalo makn kat kereta buang je dlam keta dulu..niat x nak cemarkan tempat awam..bile berenti baru carik tong n buang,,,jkan kak..

~ yus ~ berkata...

saya pun ajar anak buang sampah dalam kereta dulu, jangan keluar, biarlah kereta semak sekejap dengan sampah, dari kita buang kat luar tu kan Nurul.

Rai Ourkizuna berkata...

Sebab mak bapak perangai gitu.. Anak pun ngikut..

Kesuma Angsana berkata...

mcm2 lah manusia ni !

QA's ~ mamapapa berkata...

alahai..ilusi optik kot..makhluk tu nmpak parking lot tu mcm tong smpah,huwaaa!!

nurbijen berkata...

kalau dulu saya sediakan tong sampah dalam kereta, tapi sekarang dah lama tak pakai kereta.. hihihi

Tapi kan, kat Bradford pun sama.. sampah merata-rata.. sakit mata tgk... yg lebih sedih bila sampah2 tu masuk dalam pagar rumah kita, padahal orang lain punya angkara, grrr!

hainom OKje berkata...

kalau okje pun tak suka gitu NA....kadang tu anak ada gak terlepas buat ...mmg menjeritlah okje suh pungut balik buang dlm tong sampah kang okje gak yg tukang pungutnya...huhu

Ema Blog berkata...

ada juga yng buang sampah semasa gh drive..boleh buat terkejut kita yg kat belakang kereta ni....mentaliti orang kita...mcm tulah..tahu tak elok..tapi yg tak elok tulah selalu diamalkan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
COPYRIGHT 2013 ALL RIGHT RESERVED BY My Lovely Family Blog wink