Lasagnaku..... | ! My Lovely Family Blog !



Khamis, 13 Disember 2012

16
Komen

Lasagnaku.....

By Nazayiena Ayiena | Khamis, 13 Disember 2012@5:08 PTG | Filed under
~ Assalamualikum ~

Lambat sikit bersiaran hari nie.Berapa minggu lps kak Nurul ada
cuba buat lasagna utk pertama kalinya.Org lain dah x terkira byknya
dah masak lasagna niekan!. Syukur alhamdulillah buat first time jadi juga.
Ok kak Nurul nak post resepinya di sini sbg rujukan kak Nurul klu
kemudian2 nak buat lg nanti. Sebenarnya kak Nurul refer juga dr blog2.


Bahan2nya

Untuk Inti
1.   1 labu bawang besar holand 
2.   6-7 ulas bawang putih
3.   1 Botol sos prego berat 14oz tu

4.   1 tin cendawan potong dadu
5.   400 gram daging cincang(kak Nurul guna daging ramly yg packet 400gm)
6.   Serbuk black paper dan oregano
7.   sos cili  2 sudu besar 
8.    garam secukup rasa

Cara2
Tumiskan bawang hingga naik bau,satu lg kak Nurul nak derhaka sikit  kak nurul masukkan sikit cili giling nak kasi pedas sikit.Slps tu masukkan daging hingga dah empuk sikit.Barulah masuk sos prego,kemudian serbuk oregano dan cendawan. Kemudian masukkan sos cili,garam dan last serbuk blackpaper.
Masak sehingga masak....pelik je ayat tu ya...p


Slps tu masak pula sos putihnya

Bahan2
1.    2 susu besar butter
2.   2 keping keju cheesedale
3.   600 ml susu full krim/fresh milk pun boleh
4.    3-4 sudu besar tepung gamdum
5.   Garam secukup rasa

cara2
Cairkan butter,masukkan tepung gandum dan kacau sebati kemudian masukkan susu cair dan kacau supaya x berketul,gunakan api kecik.Lps tu masukkan garam,dah siap.

Untuk kulit lasagna kak Nurul beli jenama san remo.Kak Nurul cuba celur 
tp rasanya masih   keras lg x lembut pun jadi kak Nurul rebuslah hingga 
ianya lembut.Pelik juga byk juga resepi yg kak Nurul jumpa ada stghnya diorg
 terus pki je kulit lasagna tu x,x keras ke? Dah masak inti,sos putih dan kulit
 lasagna  dah lembut jadi kita melapislah plk. Susun kulit lasagna 
dlm loyang kemudian  masukkan inti lps tu tuangkan dgn sos putihnya. 
Kemudian taburkan dgn cheese  mozarella dan Parmesan.Ulangi proses
 itu hingga habis. Bakar dlm oven  dlm 180 darjah celsius 
selama 30-40 minit.Pastikan panas dulu oven tu ya.
Tadaaa dah masak.....



Hubby complain rasa masin sikit tp pd tekak kak Nurul ok je kemasinannya.
Mungkin cheese dah masin ditambah lg garam dlm sos putih tu kot yg 
menybbkan rasa masin........x nak ngaku msk terlebih garam,huhuhu....


16 ulasan:

Rai Ourkizuna berkata...

aduh kak nurul..paberet husband saya ni..

mama_saly berkata...

bestnya... >,<
belum pernah cuba lg lah..

Nur farahiza berkata...

nak try , tapi takde oven

Kakcik Nur berkata...

Kakcik tak pernah buat, tapi anak bujang kakcik rajin mencuba... :)

Ujie berkata...

Nampak jadik tu..
Saya sndiri tak penah try..beli je.
Bila tengok akak buat, rasa mcm nk buat jugak. ^_^

fairus mohamad noor berkata...

peberet ni..da lme plan nk buat..tp oven lak xdo..huhu

◕ D Y S H A S A H H I R ◕ berkata...

sedapnya lai kali nak buat la

Marya Yusof berkata...

As salam Kak Nazayiena,

Lama tak mamama lasagna! Kulitnye dah nak kering tersimpan je dlm gobok! hehehe...

ieda berkata...

pandai nurul buat !
akk dah lama plan nak buat
nak beli kulit tuu
macam x yakin je ..
dia ada jenama yg ok kan
ada tuu mudah koyak huhu

Ratu Hatiku berkata...

Hepi besday Izzyan...Semoga menjadi anak yang solehah dan sentiasa d berkati Allah selalu. Amin...

NM02 berkata...

salam kenal. singgah sini terus follow

jom, kalu sudi singgah teratak picisan saya

nway, hepi beday izzyan

Mimie berkata...
Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.
Mimie berkata...

sedapnye lasagna

Cho Zila berkata...

kesukaan sayalertu.. tak penah buatpun tak konpiden..

Lynn berkata...

As salam kak nurul..


sayang k.nurul..lynn suka sangat..nak try untuk hubby lah..dia suka sangat..

QA's ~ mamapapa berkata...

Nyum!!sedapnya!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
COPYRIGHT 2013 ALL RIGHT RESERVED BY My Lovely Family Blog wink