Cara tertibkan anak berkunjung rumah tetamu | ! My Lovely Family Blog !



Jumaat, 12 Oktober 2012

32
Komen

Cara tertibkan anak berkunjung rumah tetamu

By Nazayiena Ayiena | Jumaat, 12 Oktober 2012@11:21 PG | Filed under
~ Assalamualaikum ~

Salam jumaat buat kwn2 semua.
Sekejap je dah nak hujung minggu  balikkan. Lately nie kak Nurul
macam xde idea nak tulis di blog,tu yg dlm minggu nie cuma ada
2 je entry kak Nurul,idea kering dan kontang,huhuhu......
Sebab tu berblog hanya untuk mengisi masa lapang je dan 
klu masa bz tu xdelah nak paksa2 sgt diri utk update blog dan bw.

 Meh sini kak Nurul nak berkongsi tips2 camne nak handle anak2
klu kita bawa ke rumah kawan2 atau sedara.Bukanlah anak kak Nurul
nie klu ke rumah kwn2 dan sedara duduk diam dan baik je xdelah,tp selalunya
sebaliknya sbb tuelah kak Nurul nak berkongsi tips tu bersama.
Biasalah budak2kan,nak kena kita ingatkan selalu.Macam tu lah anak2
 kak Nurul esp.si Najmi klu kitaorg pegi rumah
sedara atau kawan2 memang Kak Nurul dah warning awal2 lg dlm
keta, kadang2 sekejap je ingat apa yg kita dah warning tue........bila tuan 
rumah x nampak startlah kita nie  jeling2 maut kat diaorg.Kadang tu macam 
kita nie x ajar plk si anak2kan,wlpn disebaliknya.



sila klik utk pembesaran imej.

Sumber: LayarMinda

P/s:Jom main teka teki,teka teki kat radio IKIM smlm.
    Buah apa yg jatuhnya ke atas? xde hadiah buat yg mjwb dgn betul
    sekadar suka2 shj,huhuhu.......

32 ulasan:

Anum berkata...

sharing is caring

Kakcik Nur berkata...

Kakcik pening nak meneka...

Cuma nak ucapkan selamat berhujung minggu buat Nurul. :)

9n0L4 berkata...

hehe. lupe lah jwpn teka teka tu. mcm pernah dgr. :)

Ujie berkata...

nak didik anak tertib ni mmg kena sabar, bkn boleh sekali dua ckp dia ikut.

*alahai..buah apa ek?

Madam Sooyaree berkata...

Kalau anak menjerit? Hehe, terus balik! Tu macam anak saya, hahaha

Tihara berkata...

budak2 bese le diorang tengah menikmati hidup yg hepi tanpa fikir masalah, jd masalahnya kite le yg nk kena handle diorang kan :)

Aju Mohit berkata...

tq for sharing kak, mmg risau anak2 buat perangai masa gi rumah org kan, asalkan ada makanan ok kot kak kekekekekke

Qhaifa Nur berkata...

bagus tips ni...
yg takut mengadu pada orang lain tapi kita terdengar pula...sedih rasanya

salam singgah & follow......

sudipVSsenduk berkata...

Setuju, good info.

Tak tercapai akal ku... tunggu jawapan dari tuan rumah je la :)

wahida berkata...

mmg kena pesan awal2..itu sebaiknya...

pernah ada anak jiran sampai masuk bilik tidur saya....loncat2 atas katil...adoi la...

huhu...

ieda berkata...

dlm mendidik anak memang perlu sabar .. tapi kalau dah besar2 nie hilang sabar kan .. ekekek

gud sharing dikk

selamat berhujung minggu !! ;))

◕ Kawaii D Y S H A ◕ berkata...

tq kak, nti nak ajar ammar n aqeel la masa dorg kecik2 ne..hehehe

m.u.l.a.n berkata...

jegil biji mata.. kalo tak diam jgk, siap la dalam kereta/rumah nanti.. hahahaa...

izan mama mia berkata...

tq bg tip..izan pun riso bw anak g rmh org lama2 sbb..adeh..mcm2 hal...

mama_saly berkata...

time tu yg tk senang duduk.. letih mata duk jeling2 'maut' gitu ngan anak2..hehe..


salam singgah n follow ya..:)

Kasih Salina berkata...

salam kak nurul..betol tu kak nurul,kadang2 dah sampai rumah orang anak2 ni jadi aktif semacam jer..

paling geram, makan kat rumah org mcm org kebulur tapi kat rumah kita tak nak plak diorang makan..

IntaNBerliaN berkata...

perkongsian yg bagus :-)

MulutPayau berkata...

terima kasih atas prkongsian...memang risau kalau bawak anak2 ke rumah orang, kdng2 kejap jer dia orang dgr kata..lepas tu mulalah buat perangai...

mia izzati berkata...

info yang bagus...anak sy tu mungkin kecik sangat kot tak faham bahasa lagi..risau pi jumpa budak sebaya ngan dia..mesti dia ketul pala adehhh

rieda_ffya berkata...

nice info ni kak

Wanieys a.k.a IbuQalief berkata...

nk didik anak2 ni kena banyak sabar kan..nice sharing kak :)

iedchan berkata...

wah bgos2 kak tips ni..hhe..sy follow akak ye :P

Kesuma Angsana berkata...

baguslah N3 yg ni

ieedaz @ mama_isha berkata...

nice tips...thank you sharing yer...:)

syiela berkata...

kdg2 hilang sabar kak.. jenuh memesan jenuh menjeling tapi jadi jugak

***pening kepala pikir tapi tak dapat pulak jawapannya

Fifi Nadhrah berkata...

nanti ufairah da besar boleh la saye praktikkan.. :)

C.M.A @ CikMoonAdnan berkata...

tahap kesabaran kena tinggi kalo ngan budak2 yg nakal nie... lagi2 yg xmakan saman..


ermmm buah apa tu kak?


Kakzakie berkata...

Anak kakak dah besar oklah dah boleh faham nurul.

Buah tu mestilah kakak tahu sebab kakak kan setiap hari dengar radio IKIM. Pagi tadi punya teka-teki perkataan paling panjang dlm bahasa melayu. Carilah hihi...

Afasz berkata...

buah jagung kan

~ yus ~ berkata...

jatuh keatas?? tak tahulah nurul..huh

thanks share tips tu, anak2 yus pun kadang tak dengar kata di rumah orang...selalu buat mcm nurul juga, tp tgk mood diorang, ada masa baik, ada masa tak...huhu

Sue berkata...

Bagusla benda ni....Thanxx for sharing!

sal ya berkata...

buah melaka ek?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
COPYRIGHT 2013 ALL RIGHT RESERVED BY My Lovely Family Blog wink