Jom menganyam ketupat | ! My Lovely Family Blog !



Isnin, 13 Ogos 2012

21
Komen

Jom menganyam ketupat

By Nazayiena Ayiena | Isnin, 13 Ogos 2012@4:36 PTG | Filed under
Assalamualaikum......

Syukur alhamdulillah hari nie dah ke 24 hari kita berpuasa. Syukur alhamdulillah utk bulan lps kerja pun dah settle dan nie tgh tunggu nak cuti je start hari jumaat nie,ptg khamis Kak Nurul nak ambik time off je.Macamne dgn kwn2 skrg,tgh buat kuih lg ke? Kak Nurul biskut2 tu ada yg dah beli juga,rasa nak buat sendiri sejenis 2 jenis biskut tp rasanya x sempat kot.Minggu lps blk kpg dan baru shopping baju raya anak2,ambik ko dr shopping complex(tlg tutupkan)terus sambung plk pegi Taman Chempaka kat Melaka Central utk cari baju melayu Najmi ngan Izzat,syukur alhamdulillah dpt juga satu kaler ngan hubby cuma jenis kainnya x sama sbb yg kak Nurul beli ngan anak2 ada corak jalur2 halus. Nak cari lg tp rasanya dah x larat lg nak jln,sambil dukung  Izzyan yg tido dr shopping complex tadi.Kaki x pyh ckp lglah memang dah keras dah rasanya sbb lama sgt berjln. Sampai rumah kul 3 lebih teruslah sahur sekali. Org dlm sepuluh terakhir ramadhan nie memperbykkan amal ibadah,tp kitaorg lain plk.Insya Allah thn dpn klu umur pjg lg nak buat persiapan awal2 lg x nak camni last2 minit.

Ok,sempena raya nie tentu ada buat ketupatkan. Jadi nie ada cara2 buat sarung ketupat.Kak Nurul klu tgk cara2 nie memang xleh masuk.Dulu kak Nurul pandai menganyam ketupat,tp disbbkan sthn sekali buat tu jadi dah lupa,nak refresh blk tu lbtlah.Selalunya MIL je yg menganyam ketupat nie,Kak Nurul sempatlah buat sebiji dua,pas tu yg lain MIL yg menganyam semua tu,nak tunggu Kak Nurul menganyam alamat x mkn ketupatlah di pagi raya. Kwn2 tentu ramaikan yg pandai menganyam ketupatkan,bukan mengumpat ya.



21 ulasan:

maszull berkata...

assalamualaikum nazayiena....seronoknya kalau dapat menganyam ketupat ni...:)

syiela berkata...

ksk nurul saya pandai makan je hehehehe

Norzie hany berkata...

Selalu menganyam ketupat ni dgn hubby.

fieda berkata...

saya pun pandai mkn je..hihi

rieda_ffya berkata...

akak..da lame belajar buat ni tp xpandai2 pon..makan je bole haarap...hee

❤Kamsiah❤ berkata...

hehe tak pandai..ketupat daun palas ok la...boleh la sikit2...

amik kad raya kat blog akak ya

lelamaisara berkata...

dari dulu lagi tak pandai2 anyam ketupat..hehehe ..teruk kan..:)

Rinna berkata...

Akak lagi..laa mmg tak de seni nak anyam ketupat nie.. beli yg plastik je laa. :)

Tihara berkata...

saya reti wat ketupatr sate je kak yg petak tu..kalo janutng n bawang mmg out terus :)

Hanis Azla berkata...

sakan menyoping yer.. tapi puas hatilah bila dah dapat apa yg dikehendaki.. sakak smp skrg masih fail nak anyam ketupat.. masih tak reti2 he..he..

Masz Sidek berkata...

kmk thn tok nak molah 2 jenis ketupan.... ketupat k makan dgn ketupat k gantong... hehehe

Daddy Ziyyad berkata...

saya sampai sekarang tak geti2 anyam ketupat! haha

m.u.l.a.n berkata...

lama dah tak menganyam... rasa nya boleh lagi kot.. walopon tak cantik hehehe...

izan mama mia berkata...

saya kalau bab mengayam ni..sampai sudah xjaddi....

sudipVSsenduk berkata...

pandai anyam ketupat bawang je

kakchik@ella berkata...

KC pandai buat ketupat tau. tapi yang bawang lah. yg sate tu tiap kali pusing mesti KC pening. hehehe.

Che Rosliza Che mat berkata...

sekejap jer waktu berjalan...dah dekat nak raya dah...

eLL berkata...

pandainya mengayam ketupat, saya hanya pandai mengayam mimpi

are_lin@yu berkata...

ayu sampai sekarang tak reti..hehe

ieda berkata...

akk sampai skrg x pandai anyam , padahal ayah akk memang teror bab anyam nie sbb dia dari johor ..

skrg nie ayah dah malas nak anyam , kami beli dah siap di pasar aje huhuh

IntaNBerliaN berkata...

sy thn lps reti gak anyam sbb MIL buat tp thn ni rsnya dah lupa.. hehhe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
COPYRIGHT 2013 ALL RIGHT RESERVED BY My Lovely Family Blog wink