Ayam Goreng Kunyit | ! My Lovely Family Blog !



Khamis, 7 Jun 2012

29
Komen

Ayam Goreng Kunyit

By Nazayiena Ayiena | Khamis, 7 Jun 2012@9:33 PG | Filed under
Assalamualaikum.....

Hari nie aku nak share resepi ikut cara
aku masak ayam goreng kunyit.
Aku masak ikut apa yg ada kat peti aisku di rumah.
Klu kawan2 nak tambah sayuran lain pun boleh
  lagi sedap.

Bahan2
1/2 ekor ayam
Sedikit garam
sedikit serbuk kunyit
sedikit lada sulah
2 biji bawang besar holand
1 biji bawang merah besar
5 ulas bawang putih
sebiji cili merah hidup
sedikit halia
stgh btg carrot
kiub pati ayam maggie

Cara2 membuat
Gaulkan ayam  dgn garam,kunyit dan serbuk
lada sulah,kemudian goreng stgh masak
kemudian dlm kuali yg sama masukkan bawang yg telah
dipotong tadi, masukkan kiub pati ayam maggie
yg telah dihancurkan,slps tu masukkan cili,carrot,dan halia
yg potong halus2.Masaklah sehingga ayam dah empuk.
Bila dah masak angkat ayam dan minyak yg berlebihan
tu toskan dulu(sbb tadikan goreng ayam dan terus masuk
bahan2 tumisnya sekali dgn minyak tu,kan...)







29 ulasan:

Daddy Ziyyad berkata...

makan ayam goreng kunyit selalunya kat kedai tomyam...haha, tapi ayamnya selalunya sikit aje, bawang yg lebih!

Lynn berkata...

salam kak nurul..makan dengan nasi panas2 sedap kan...kadang2 muak juga tak tahu nak makan dan masak ape..simple2 pun sedap jugak..

ainnoraini berkata...

masakan yang selalu kakain buat untuk anak2 kat rumah tuu..senangkan pas tu sedap pulak tuu...

:: Mrs.Eady :: berkata...

glup!

eLL berkata...

bestnya... ayam goreng kunyit the best. hehe

ct rahani berkata...

nampak sgt sedap.. sy suka kalu goren ayam kunyit letak sayur banyak2.. sedapnya.. :)

Yumida berkata...

so yummy la kak...kmk x pnh plh masakan camtok..lak mok try juak la...

MulutPayau berkata...

Sedapnya....!!! makan dng nasi panas2....

syiela berkata...

bab simple2 ni saya suka amat.. hehehhehe memudahkan kerja saya... tapi sedapkan

Masz Sidek berkata...

kmk pk ayam goreng kunyit tok... ayam nak digoreng ngan kunyit jak... hehehe...

mok mek try molak kelak... lml blm pernah molah... :p

Sally Yatiey berkata...

Nampak sedappp ayam goreng kunyit ni. hehe :D

sHaR!Na eLyaNa berkata...

wah..tertarik rasa smpai tembus d laptop heheh

eintan nurfuzie berkata...

nyum nyum!

Norzie hany berkata...

Assalam Nurul.
Sedapnya makan dgn nasi panas2....terliur sudah.

Zefa NorAsmara berkata...

Meriahnya ayam goreng tu.. nampak sungguh menyelerakan.. :D

9n0L4 berkata...

huyohhhhh. mantop tuuu. siap ade daun² di atas. mabelesss. :)

MrS. F!zA berkata...

menu feberet kami jgk ni..mmg sedap mkn simple2 mcm ni..hihihi

Riswin Zahari berkata...

makan dengan nasi panas2 tanpa kuah.. fuh!sedap~ ^_^

~ yus ~ berkata...

nampak sangat sedap. Yus pun selalu buat ayam goreng kunyit ni sbb anak2 memang suka. Boleh kata mmg feveret merekalah...senang pun senang kan nurul

eita berkata...

simple but nice...

Cho Zila berkata...

kegemaran anak2... memang suka kalau buatnyer, budak2 makan bertambah2....
leh cuba cara ini pulak yerk...

wahida berkata...

sedap!! feveret kami kalau mkn kat luar ni..hehe..

Dieyna berkata...

sodap.... lapo tengok

Mak Wardah berkata...

Cik Betty, sedap ni nak pulak makan dengan nasi panas...

Rina AVAIL a.k.a Cik Betty berkata...

kohkoh..kenapa mak wardah menyebut nama sy pula hihi..


sy pun kalau takda idea nk masak apa masak ayam kunyit ni je..senang hihi

Nazayiena berkata...

@Mak Wardah
Hahaha camne plk Nurul jadi Cik Betty plk.....xpe2

Nazayiena berkata...

@Rina AVAIL a.k.a Cik Betty
Nama Cik Betty senang ingat kot.....hehehe xpe2

ros_reeza berkata...

Salam kak..

Sedapnya... NI kalu makan ngan nasi & tom yam, terangkat....

C.M.A @ CikMoonAdnan berkata...

ayam goreng kunyit.. resepinya simple je... tapi... moon lagi suka kalau dapat mak yg masakkan..keh keh... rasa xsama mcm sendiri yg masak..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
COPYRIGHT 2013 ALL RIGHT RESERVED BY My Lovely Family Blog wink