Syukur alhamdulillah | ! My Lovely Family Blog !



Isnin, 21 Mei 2012

37
Komen

Syukur alhamdulillah

By Nazayiena Ayiena | Isnin, 21 Mei 2012@5:12 PTG | Filed under
Assalamualaikum.........
Syukur alhamdulillah Izzyan dah sembuh sikit
dr campak.Walaupun ada sikit2 parutnya yg tinggal.
Minggu lepas lagi aku dah htr dia ke nursery.
Nasib baik pengasuh situ x berkira sgt berbanding
dgn Najmi dulu hampir seminggu aku cuti jaga dia
sbb nursery dia nak suruh baik betul2 baru boleh
htr,selebihnya aku bawalah dia pegi opis sekali nak
jimatkan cuti.Lepas tu dlm meeting(masa tu aku x msk meeting)
pesanan dr pengarah x boleh bawa anak ke opis,klu sakit
bawa klinik,tp tgk org punya unit lain dlm aku punya
bahagian ramai yg bawa anak2 ke opis klu apa2 hal.

Berbalik pd Izzyan dia punya bintik2 campak tu
hanya tumbuh kat muka aje dan ada 2 3 ketul kat badan
dan kaki dia.Walaupun aku dah kasi minum air kelapa
dan mandi daun bambu atau kitaorg selalu
panggil daun sami je. Air kelapa dia x nak minum
sgt,bukannya apa org ckp klu x klr habis masa
nie takut kang dah besar kena lg campak,
tp aku dah tanya ngan doktor hanya sekali saja
dlm hidup,dan aku nak tanya lebih lg soalan ngan
doktor tu,tp dia suruh aku balik cepat2 plk suruh 
kasi ubat anti viral ke virus aku x pasti yg nak
matikan kuman campak.Geram pun ada masa tu 
ngan doktor tu......kita bayar bukannya free,
Doktor2 yg lain jgn marah aku punya tulis nie.




Muka ian lepas 3 hari kena campak.

Daun sami aku ambik tepi jln yg byk ditanam kat Putrajaya,balik rumah ingatkan salah daun
sbb ada bunga putih tu,jadi aku google serupa dan mandilah Izzyan dgn daun nie.

Daun sami yg aku dah rebus campur ngan kunyit sikit.

Tapis daunnya ambik pati saja.



Ada satu ketul  besar  antara 2  keningnya,  x pasti lg ada kesan parut ke x.....
(nie gambar izzyan umurnya sethn lebih)






37 ulasan:

Taufiq Arifin a.k.a. Topimagine berkata...

wah.. hilang sume kesan2 demam cam tu kn... :)

Rinna berkata...

Dah tak nampak dah parutnya comei dah Ian.. skrg nie.. :)

Norzie hany berkata...

Alhamdulillah dah sihat Izzyan.Psstt...comeynya anak awak Nurul.

MulutPayau berkata...

Alhmdulillah dah sihat ya...
Dah tak de kesan parut tu...comel sangat...

diana berkata...

bagus jugak daun tu ye..
anak saya tak kena lagi demam ni..risau jugak ni sebab sejak sekolah asyik demam je.

Tihara berkata...

daun ni macam sama dgn daun mambu, maybe panggilan lain2 kut..btw yg penting semuanya dah sihat :)

Ibuhani berkata...

alhamdulillah ...hilang sudah parutnya ye!

eita berkata...

alhamdulillah dah sihat kan...

Acik Erna berkata...

salam nurul.di kampung acik dulu..bila dah baik betul tu..dimandikan dengan air basuhan beras..

fieda berkata...

kena dari kecik ok la takder sgt tinggal parut..kalau kebna dah tua2 ni mmg confirm la berparut..huhu..alhamdulillah dah sembuh..

Lynn berkata...

ala siannya dia tu..harap2 tak de parut yg melekat lah ye..daun tu dah susah nak cari kan..nasib baik kak nurul jumpa..

~~zana@pb~~ berkata...

Anak bujang akak tu belum kena lagi, risau juga ni kang dah besar nak spm pulak baru kena. Daun cermai pun boleh juga hilangkan parut tu Nurul.

C.M.A @ CikMoonAdnan berkata...

alolo...comelnyerrr.. berkenan tengok matanya.. geram...

daun sami? 1st time dgr kak..

huhu

gadisBunga berkata...

seb baik ada gugel sekarang kan? kalau tak sure gugel je.

nanti hilang la parut campak Izzyan.. :)

Masz Sidek berkata...

sik lama gik ilang kesan campak kat muka nya... :)

Pok Amai-Amai berkata...

Heee~ Comel je. Takpe. Sepanjang kena demam campak tu, antibodi die develop utk jadi lebih sihat lagi pas ni. Sure akan sihat.

=D

syiela berkata...

alhamdulillah izayn dah sihat harap2 takde la lekat parut nanti

Ujie berkata...

Alahai...comel sgt izzyan!

Baru saya tau psl daun sami ni..

Kakzakie berkata...

Oh... rebus daun tu ye Nurul... ada orang kata buat baring/tidur. Kakak tak pernah buat tapi kalau minum air kelapa adalah...

Sampai menggoogle nak compare daun ye. Oklah dah sembuh pun si comel Izyan..

MamaEma berkata...

takut juga kalau terkena kat anak-anak..nanti bolehlah tanya akak pasal daun ni

ieda berkata...

haa bagus lah dik
dah x der parut2 nie
hurmm internet bagus gak kan
leh je skrg nie nak tahu apa2
ada kemusykilan leh je google ;)
syukur sgt2 dah ok ;)

Citarasa Rinduan berkata...

kak, skrang kat farmasi dh ada jual macam2 produk u hilangkan parut, kalau takat kn campak.. lagi cepat hasilnya


syukur, dh sihat dah.. dapat rasa mcmana sakitnya.. mmg sangat2 sakit, letih..

Zie berkata...

ala ciannya dia... anak zie yg bekas gatal tu pun lum hilang lagi... tapi kat area kaki dan punggunglah muka tak ada... tak tahu nak buh ubat apa.

~ yus ~ berkata...

guna daun sami? Yus baru tahu petua ni nurul. Daun tu pun nilah first time baru nampak...huhu

~Sweet Honesty~ berkata...

comei izzyan..syukurla dia dah sehat..(^_^)

IntaNBerliaN berkata...

alhamdulillah dah sembuh...

daun sami.. xpnh dgr plak sy.. tp mmg bagus ni.. tanda parut.. cantik je :-)

Kasih Salina berkata...

salam..alhamdulillah dah sembuh..ok la..rasanya lbh baik kena masa kecik2 ni..parut tu cepat sembuh..kalo kena masa beso2 tu kesian..sy kena masa form 1,penuh kat muka..memang malu la..sama la guna daun mambu jugak..

LYAfrina berkata...

alhamdulillah.. dh beransur sembuh

Zefa NorAsmara berkata...

Alhamdulillah, dah baik si comel itu.. :D

ps: terima kasih singgah Jemari Asmara. Ibu Yusuf kunjung balas, salam kenal..

Marya Yusof berkata...

As salam Nazieyana,

Daun semambu tu mmg elok, buat alas tdo pun boleh jgk bg yg kena campak atau chicken pop ni! :)

Mmg berkesan tgk hasilnye pd si comel tu :))

Pengarah tu mcm tak berhati perut lak kan...erm... nak buat camna dah kerja, tp bukan selalu pun betul tak? ermmm...

Edy Zaidi berkata...

alhamdulillah...dah elok dah...kalau tak, mmg risau maknya

MrS. F!zA berkata...

kena kecik2 ni senang nk hlg..kalo tua2 mcm sy baru kena mak aihh dia pnya sakit mmg hazab.. anak sy kena sama sy jgk tp dia cool je..sy yg meraung kesakitan..huhu

anisalya berkata...

campak bukan biji2 kecik merah2 macam ruam tu ke? demam buah yang besar2 tu kan? apa pun, bila ank dah sihat hati pun senang kan kak.

ct rahani berkata...

ni chicken pox ye kak.. alahai ciannya dia.. semoga cpt sembuh yer.. bagus jugak kena masa kecik.. bila dia besar parut pun dh hilang..

9n0L4 berkata...

wpun ade bintik kat muke, tetap comel. ;)

Masha Meisters berkata...

alo..cianyer..xpe2,pasni xkene lagi dah..

Che Rosliza Che mat berkata...

Kesan campak susah nak hilang....Alhamdulillah...dah sembuh yaa...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
COPYRIGHT 2013 ALL RIGHT RESERVED BY My Lovely Family Blog wink