Roundbaout | ! My Lovely Family Blog !



Khamis, 17 Mei 2012

30
Komen

Roundbaout

By Nazayiena Ayiena | Khamis, 17 Mei 2012@4:40 PTG | Filed under
Assalamualaikum.........

Semua tahu jln raya sebagai jln penghubung utama nak ke 
sesuatu tempat tanpa ada sebarang masalah.
Semua org nak sampai ke destinasi yg dituju dgn
keadaan selamat dan cepat.Jadi rasanya semua dah tahu
undang2 penggunaan jlnraya.

Kalau yg dah ada driving license mesti tahu apa
itu roundbaout atau bulatan atas jalan raya.
Semuanya dah belajar waktu nak ambik lesenkan.
Kecuali yg lesen terbang tu.
Sefahaman aku roundbaout tu adalah simpang empat
yg ada bulatan di tengahnya.Ada peraturan juga
bila nak masuk roundbaout tersebut bukan main
masuk je.Sejak aku pindah sini kebanyakkannya
pengguna jlnraya bila nak masuk raoundbaout main masuk 
gitu je,setahu aku kena berhenti dulu bila nak masuk,
dan bila ada keta di tgh2 raoundbaout tu kena beri 
dulu laluan pd keta tersebut.Tapi kat sini aku tgk
terbalik sebaliknya keta yg dah ada di tgh2 raoundabaout
tu plk berhenti beri laluan keta yg nak masuk.

Sebagai contoh(cuba tgk gambarajah di bwh),keta 1
dah msk raoundbaout dan berada di tgh2,tiba2
keta 2 plk  nak  masuk  ke jln yg aku lukis anak panah tu
main masuk je tanpa menghiraukan keta 1,betul ke
cara camtu?wlpn jln tu nampak lurus bagi keta 2
dan boleh jln terus tp.keta 2 tu salah sebenarnya.
X berapa jauh dr rumah aku pun ada satu roundbaout
memang aku x kasi jln klu aku dah tgh2 roundbaout tu.
Tp klu bas aku kasi jlnlah sbb takut pjg sgt,biar berhenti
         di tgh2 raoundbaout kasilah dia jln dulu.


Ada satu lagi yg aku hairan kat sini klu kat traffic light
lorong sblh kiri sekali tu ada tertulis arahan "Belok kiri
bila tiada kenderaan" tp bila lampu merah depan ada juga
keta yg nak belok kiri tu berhenti menyebabkan org
yg dah tahu law nie kat belakang tekan honlah,apa lg.
Lepas tu baru terhegeh2 nak belok.Sudah nampak jelaskan
arahan di situ. 

Dulu waktu hubby mula2 dtg kat Sibu dia hairan
kenapa kat Sibu byk sgt roundbaout sampaikan satu 
masa dia dgn kwnnya boleh membilang jumlah
roundbaout di bandar berkenaan.Tapi last aku blk 
bulan 2 hari tu dah byk roundbaout bertukar kepada
traffic light.

Ok cuba tgk gambar di bawah,siapa boleh cam
roundbaout tu kat mana?Ini adalah roundabaout yg  paling 
besar di dunia.Terletak di Putrajaya berukuran 3.4 km
mengelilingi sebuah bukit.
imej dr google.

30 ulasan:

Kathy Tuah berkata...

kwn kmk dr semenanjung pun ngira roundabout dr rumah kmk ke uitm samarahan..angol nyawanya sbb banyak gila roundabout..hehe..

besar juak roundabout kat putrajaya ya owh..

IntaNBerliaN berkata...

br tau yg putrajaya ada roundbout besau..

Salmiza berkata...

aik..ada plk kete 1 yg brenti? kete 2 la bg laluan..
ish ish macam2 ragam org...

eita berkata...

biasa lah orang sekarang ni langsung tak peka

AmirFX berkata...

Kat Sarawak msh ada gik roundabout pakei tong.. haha..

Tihara berkata...

lorhh ada plak kena berenti kat tgh rondabot..tp kalo kita bertolak ansur, insya Allah ada ganjarannya..bio lah deme tak sabo, buleh ke deme..eh saya cakap pahang plok..sory masya :)

MulutPayau berkata...

besarnya roundbaout di putrajaya tu...

Masz Sidek berkata...

mena kata ktk ya kak...
sebelum masuk roundnabout mesti berenti... sama juak kat signboard "belok kiri bila tiada kenderaan" boleh bah belok kiri mun sik da kenderaan... mun ada kenderaan stop lah...

p/s : mesti org sik perasan mun nya musin roundnabout kat putrajaya ya... besar giler... :)

Masya berkata...

ooo memang bsr roundabout kat putrajaya tu.. kan...

Asmara berkata...

srwak mmg byk roundabout. besar2 lak tu kan. hehe..

So Shy Lady (SSL) berkata...

nasib baiklah ssl passenger, t.yah pning2 kpala hehe

MamaEma berkata...

hehe..sempat google roundbout besar yer..memang besar pun roundboat putrajaya ni...tak akan jumpa 4 simpang yang ada antara roundbot sebab besar sgt

Daddy Ziyyad berkata...

memandu kat malaysia ni, boleh tahan stress nya..sebab ramai yg tak paham undang2, atau buat2 tak paham

gadisBunga berkata...

ada sesetengah roundabout yg kite terpaksa ikut resam diorang. kalau tak mmg tak dapat lalu sampai ke sudah.

Edy Zaidi berkata...

roundabout la tempt paling ngeri...kalau buat traffic light kat roundabout xbole ek?

✽ ⓔ ⓔ ⓘ ⓨ ⓢ ⓢ ✽ berkata...

is mang gagap sket kalau nak mauk ronbot.... xkonfiden... hohoho (^___^)

ct rahani berkata...

sy hari2 balik keje lalu 1 roundabout..mmg takut kdg2 nk lalu situ bila ader manusia yg x reti undang2 nih.. main masuk je sesuka hati.. lg la balik keje mmg kete byk.. penah beberapa kali sy yg trpaksa benti kt tgh.. nak selamat kena psg signal masa nk masuk tuh..

Rina AVAIL a.k.a Cik Betty berkata...

sy x suka memandu huhu

Norzie berkata...

Biasalah...masing2 nak cepat,pandu tanpa peraturan.

ieda berkata...

aah lahh baru tahu ada roundbout di putrajaya, besooo lak tuu hurmmmm

Aju Mohit berkata...

hmm mcm tulah ragam pemandu kan, apapun berhemah itu mmg perlu...

syiela berkata...

dua2 lesen terbang kot tu kak nurul sebab tu dorang camtu.ade pulak keta1 yg benti hehehhe.

walau kalut camne sekalipun tetaplah kena berhemah masa memandu ( dah bg syarahan pulak kat sni hehehe )

LYAfrina berkata...

kat Kt ada gak roundbout..kat tgh2 tu ada monumen batu bersurat.. kalo dulu kat tgh tu penyu besar..

Kasih Salina berkata...

ada jugak yg jenis teragak-agak nak jalan kat roundbout..ada yg nk pusing roundbout tp ambk line kiri..dah la signal x bagi..macam2 la ada..

Taufiq Arifin a.k.a. Topimagine berkata...

roundboard nen bagus kat tempat yang x bz.. ye la.. kalau wat traffic lgiht.. dh la xde keta pastu lampu merah... xke cm org bdh je nk tunggu.. hehe

eLL berkata...

saya takut nak drive. takut kat roundabout. kang saya terpacak tak gerak-gerak kang...

C.M.A @ CikMoonAdnan berkata...

zmn skang ni... mereka suka memandu ikut suka hati..cam xde peraturan..xde undang2..
masing2 suka ikut kepala sendiri jerk...huhu

rieda_ffya berkata...

tempat len2 kut sis...mayb x ikot undang2 tp ikot pemahaman setempat..

9n0L4 berkata...

org skrg mmg suke buat undang undang sdiri. ;)

Che Rosliza Che mat berkata...

Memang besar roundbaout tue....dah lama tak pergi sana..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
COPYRIGHT 2013 ALL RIGHT RESERVED BY My Lovely Family Blog wink