! My Lovely Family Blog !: Ogos 2011



Rabu, 31 Ogos 2011

1
Komen

Selamat Hari Mederka.....

By Nazayiena Ayiena | Rabu, 31 Ogos 2011@8:02 PTG | Filed under

Selamat menyambut hari mederka pada semuanya.........
Tahun nie kita menyambut hari mederka dan hari raya aidilfiri serentak......
mederka....7x jom sematkan semangat kekalkan kemederkaan di dlm jiwa kita.....
bagaimana?..........fikirlah sendiri.....aku nak beraya.

Khamis, 25 Ogos 2011

2
Komen

Selamat Hari Raya Aidilfitri

By Nazayiena Ayiena | Khamis, 25 Ogos 2011@12:38 PTG | Filed under

Salam Ramadhan yg ke 25 1432H

Hari nie last day keja.Esok cuti dan mungkin hari ahad baru balik kpg.
Pd kwn2 blogger semua terimalah e-kad rayaku ini yg x seberapa.....





Rabu, 24 Ogos 2011

4
Komen

Kad raya ku terima.....

By Nazayiena Ayiena | Rabu, 24 Ogos 2011@4:31 PTG | Filed under



Ni dah puasa yg ke 24 hari.........
Setakat nie aku baru dpt 4 kad raya je......
yelah camne nak dpt kad raya diri sendiri pun x htr lg kad raya dgn org.....


ni kiriman dr.Yus di Johor.

dr Edy Johor juga...

dr Lya Terengganu

dr Masni Syafie, klang

dr Juanita,tetikusrusak.net







2
Komen

Antara menu berbuka puasa

By Nazayiena Ayiena | @3:24 PTG | Filed under

Salam Ramadhan yg ke 24 hari 1432H.........

Ptg nie ada masa terluang sikit aku uploadkanlah pic menu kami berbuka puasa
yg aku masak sendiri pd hari ahad berapa minggu lps(dah x ingat brapa hb)
Petang tu aku masak ikan terubok masin masak lemak belimbing buloh, mee hongkong
(versi org S'wak) dan sup ayam(aku masak sup ayam coz nak ambil kuahnya utk masak
kuah mee hongkong). Menu lain tu pakai tunjuk je waktu Najmi ngan ayahnya pegi kedai
utk beli bahan2 utk masak mee hongkong..........Klu sini mee hongkongnya kaler putih
kita sana plk kaler merah diltkkan sos cili dan tamato....
meenya pula aku goreng dgn kicap dan sedikit minyak.....

terubok masin masak lemak dgn belimbing buloh

Kuah mee hongkong
mee dimkn bersama kuahnya
sup ayam
cili potong campur kicap




teh ais....





1
Komen

Biskut Tat Nenasku

By Nazayiena Ayiena | @12:26 PTG | Filed under


Salam Ramadhan yg ke 24 hari nie......

Raya tahun rasanya aku x sempat nak buat kuih raya.....
Ingatkan minggu nie nak buat tp dah demam plk......
Tp hubby dah beli dah kuih kat member opisnya.
Hari nie aku uploadkan biskut tat nenas yg aku cuba buat thn lepas.....
Aku ambik resepi dr Halaman Myresipi klu x silap.....
Rasa sedap(puji diri sendiri nampak.....hehehe)








0
Komen

Wordless Wednesday

By Nazayiena Ayiena | @11:20 PG | Filed under



~Mee Kolok only at S'wak~



Isnin, 22 Ogos 2011

3
Komen

Dah Shopping raya..........

By Nazayiena Ayiena | Isnin, 22 Ogos 2011@4:36 PTG | Filed under
Salam ramadhan yg ke 22 hari nie.........


Hari nie aku kena flu lg......buat keje pun rasa malas tp digagahi juga........
Malam tadi kitaorg sampai kat rumah dlm kul 3 lbh pg.
Dr kpg rasanya dlm kul 12 stgh kot.....
Ingatkan smlm nak blk sblm berbuka puasa ke sini sbb hubby ada keje nak kena siap
sblm dia pg tadi dah pg OS ke Perak.......
Sampai je rumah aku ion semua baju yg nak pki hari nie............
Hubby aku pun x tido bila tiba kat rumah terus buat kerjanya dan rasanya dlm
perjalanan ke Peraklah dia balas balik masa tidonya........
Aku kena flu ni pun sbb x cukup tidolah.............



Hari sabtu tu kita shoppinglah baju anak2.............
Hubby juga beli baju kerja dan kasut sekali..............
Macam biasalah setiap thn kita shopping kat JJ je............
Klu kat Melaka nie kita lebih suka shopping kat JJ lama..........
Sebab barangnya x berterabur berbanding JJ baru..........



Kul 12.30 Tghri kita sampai dan aku terus cari baju Najmi dan Izzat dulu......
Hubby tlg jaga si Izzyan.........
Utk Najmi dan Izzat aku belikan 5 t- shirt dan 3 pasang seluar masing2.
Dahlah anakku si Izzat ni pandai demand klu beli seluar dia xnak kaler lain selain biru macam
jean......aku nak belilah kaler lain2......last2 dia ku beli 2 biru dan hitam satu.....tupun kena
tanya ngan dia dulu nak x pki kaler hitam 2.....nanti beli dia x nak pki plk....kan membazir....
Si abg aku beli kaler hitam,krim dan biru.......



Untuk si kakak kena beli kat section org dewasa punya brg......sbb utk budak girl xde saiz utk dia....
jadi aku kaci dia pilih sendiri.......sbb thn lps byk baju dia aku tlg pilihkan dia xnak pki sgt.........
kakak ambik t-shirt lengan pjg 3 helai dan slr jeans 2 helai.



Si Izzyan kbykn thn nie aku pilih kaler pink......

Kasut plk aku beli kat kedai bata je..........satu pasang sorang.





Dlm memilih baju aku suruh kakak jaga Izzyan.......ada masa tu seriaunya aku dia
hilang sekejap dahlah masa tu org dah ramai,adalah lbh 10 minit...........dah berdegup laju jantung nie....... cari kat kedai bata xde(sbb last tgk dia ada situ....jarak rak aku pilih baju
ngan kedai bata x jauh)
cari kat kedai main permainan token pun xde...jadi berpecah suruh kakak cari sblh sana.....
sambil 2 aku cal hubby tp x angkatlah plk dia........last2 kakak jumpa dia kat mana.?
jumpa kat tempat balang yg ada jual bola getah melantun 2 yg kena msk duit 50sen satu tu....
nasib baik dia x main kat eskalator......

Hai macam2.........

Berbuka x sempat nak blk rumah.....hubby ajak kat kenny rogers je,slps berbuka dan solat magrib sekali sambung lg shopping......habis dlm kul 10 lbhlah rasanya.........






















Jumaat, 19 Ogos 2011

3
Komen

Juadah berbuka smlm....

By Nazayiena Ayiena | Jumaat, 19 Ogos 2011@10:57 PG | Filed under
As salam.....

Smlm kita dan family berbuka puasa oder pizza domino saje.......jadi ptg smlm aku gantung
kualilah...hahahaha tp wlpn gantung kuali kena juga masak awal pagi utk bersahur pulak......
Kita nie klu dah berfamily dah x leh nak ngelat nak masak2 nie......klu ada maid lainlah cite.....
tp wlpn ada maid sanggupkah kita nak suruh hubby kita sentiasa mkn masakan org lain....
mesti kita nak hubby kita 2 mkn masakan dr air tgn isterinya yg tersayang......betul x?
Aku klu ada maid,maid 2 aku suruh buat kerja2 rumah dan bab masak memasak aku
sendiri buat......InsyaAllah lainlah klu xde kesempatan tu......

Pasal pizza domino nie dan pizza hut......last week hr jumaat aku pun kira mls nak masak
yelah mlm slps terawih planning nak blk terus kpg,jadi mlslah nak kotorkan dapur.........
hubby ckp oder je pizza,x t'fikir plk nak call awal pizza 2...jadi hubby telefonlah dlm kul
6.45 cam tu........org pizza hut 2 ckp x blh lg xde org nak htr ke area rumah aku.....dan
klu ada pun dlm kul 8 lbh dan call plk pizza domino lglah blh htr dlm kul 8.45 cam tu...
Klu dlm kul 8.45 cam tu x pyhlah,aku dan hubby masa tu dah gi sembahyang terawih.....
Nasiblah aku tgk roti ada stu bungkus beli b'brapa hari lalu x berusik langsung jadi
syg aku gorenglah dgn inti sadin......itulah menu kita berbuka puasa hari tu dan utk tambahan
aku gorenglah bebola sotong da ikan.......

Smlm malas nak tunggu kat rumah jadi kita terus singgah kat kedai pizza terus beli siap....
haa ambik ko,padan muka,selalu buat kerja last minit.......





0
Komen

Laksa Sarawakku.....

By Nazayiena Ayiena | @10:28 PG | Filed under


Salam Ramadhan yg ke 19 hari nie......

Dua hari lps aku masak laksa S'wak bawa kat opis......
aku masak sblm sahur dia punya kuah........
Memang dulu hasrat nak masak laksa S'wak nie
dan jamu kwn2 kat opis terutamanya utk Pn
Razia aku punya boss yg skrg nie mungkin dah
slmt bersalin hari nie Jumaat dia operation coz
bb songsang......sbb dulu waktu dia gi sibu aku
kirimkan dia bawa paste laksa sarawak tu jadi
dia ckplah x pernah mkn laksa s'wak nie.....jadi
aku nie yg pernah melalui keadaan macam dia
tu aku buatlah sambil utk kwn2 kat opis......
Cuma aku x sempat nak buat sblm puasa hari tu...

Dlm kul 1 tghri aku minta time off blk rumah nak
sediakan bahannya yg lain.....nasib baik sempat
bawa opis sblm kwn2 yg P1 tu blk.....
Gambar x sempat nak ambik.......hehehehe




Khamis, 18 Ogos 2011

1
Komen

Gadis hilang itu ikut kekasih.....

By Nazayiena Ayiena | Khamis, 18 Ogos 2011@4:59 PTG | Filed under
smlm aku n3 pasal Ameerah Asha Azizan 17 hilang,......Hari nie rupanya dia lari ikut kekasih.....
Kasihan ibu dan bapanya..........tp syukur alhamdulillah dia selamat......nak tahu baca kosmo hari nie.....
2
Komen

Alahai anakku yg sorang nie.....

By Nazayiena Ayiena | @12:06 PTG | Filed under
Salam Ramadhan yg ke 18 hari nie.......


Hari nie nak cite pekerjaan anakku yg sorang nie...sapa lagi si Izzyanlah...
Ptg smlm tgh aku sibuk kat dapur utk sediakan juadah b'buka puasa dia rupanya
pun sibuk mengerjakan susu tepung dia yg dlm tupperware 2.....patutlah senyap....
dan aku pun masak pun lancar je xde org ganggu.......sblm 2 ada aku t'dengar bunyi
tupperware jatuh tp aku ignore je fikirkan tupperware biskut kot jatuh......
Dah dekat hbs aku memasak jadi aku jengguklah ke ruang tamu......dlm nak ke ruang
tamu 2 Ya Allah aku menjerit patutlah senyap si Izzyan nie rupanya dia tgh bermain
dgn susu tepungnya bagaikan bermain pasir di pantai Tanjung Kling hari 2 waktu opisku
ada buat family day kat sana kononya.........
Hubbyku yg terlena kat sofa pun terkejut beruk dgr aku menjerit.......yelah habis penuh
lrg ke dapur 2 dgn susu tepungnnya..........
Aku malaslah nak kemas coz masak pun x complete lg......sambunglah memasak jadi
si Izzyan aku bukak bajunya dan hubbyku plk yg tlg kemaskan..........

Hai si Izzyan nie skrg memang suka main benda2 yg powder nie......minggu lps kat kpg
tgh aku lena lg diulit mimpi dia yg dah bangun 2 mengerjakan bedak ayahnya......habis
satu botol bedak dikerjakannya di asas katil sampai cadar aku bukak dan
kebas cadar serta bantal kat luar........tgk kat rumput putih bedak je.......
Aku geram sgt kat dia suruh dia jadi aku suruh dia duduk kat kerusi, haaaa ambik ko
mama ambik gambar dia dah hbskan bedah ayahnya...dh nama budak dia ketawa je.....

Satu lg skrg dia suka buat juga mengikis sabun dgn tgnnya ketika mandi....
satu hari sikit2 dia buat sampai sabun 2 hbs bukan hbs pakai tp dikerjakannya sikit2....
Hai macam2......bagaimana plk anak kwn2.....tentu ada perangai masing2kan.....
Sebagai motivasi diriku anggaplah 2 semua cabaran dlm mendidik anak2......



tgklah susu tpg di tumpahkan.....
muka kena tutup....sbb lps dimarah buat muka x bersalahnya

nie lps main bedak minggu lps.....





Selasa, 16 Ogos 2011

4
Komen

Puding Rotiku.....

By Nazayiena Ayiena | Selasa, 16 Ogos 2011@4:54 PTG | Filed under

Ptg nie nak uploadkan pic puding roti yg sempat aku buat dua minggu lps.....tgk berapa lama baru aku nak msk dlm blog........bukannya apa aku sibuk dgn keja opis nie.....habis je keja hakiki sambung plk buat projek 5s memang xde masa nak berfoya2 macam dulu BW.........Puding roti nie aku buat pki 4 keping je roti.....xde kismis jadi aku tukar ngan buah ceri yg ptg kecik2 tu...
aku kukus je,malas nak bukak oven (sbb atas oven 2 ada bermacam barang atasnya dan plugnya pun jauh kena angkat oven tu,tu yg bertambah malasnya.....)






1
Komen

Remaja hilang Ameerah Asha

By Nazayiena Ayiena | @8:26 PG | Filed under

Azizan Hassan dan isteri Shahrizad Shafian menunjukkan gambar anak gadis mereka yg hilang.....


Lagi kes remaja hilang..... Ameerah Asha Azizan 17 tahun pelajar Sekolah Menengah Puchong Utama 1.

“Kali terakhir saya jumpa dia ialah semasa dia mahu ke sekolah Jumaat lepas. Dia beritahu ak

Menurut Shahrizad Shafian 40 ibu Ameerah Asha tidak pulang ke rumah selepas menghadiri kelas tambahan di Sekolah Menengah Puchong Utama 1 dekat sini.

Sharizad memberitahu, sebagai ibu dia amat bimbangkan keselamatan anak gadisnya kerana dia sebelum ini tidak pernah bersendirian di luar rumah tanpa ditemani ahli keluarga.

an pulang lewat sedikit sekitar pukul 4 petang kerana perlu menghadiri kelas tambahan.


“Namun pada pukul 5.30 petang dia menghubungi saya memb

eritahu bahawa dia lewat sebab tidak ada bas dan hari hujan,” ujarnya ketika datang ke pejabat Kosmo! di sini semalam. Bagaimanapun, pasangan itu mula bimbang apabila sehingga pukul 6.30 petang Ameerah Asha masih tidak pulang ke rumah di Puchong.

Menurut Shahrizad, mereka telah keluar mencari Ameerah Asha di sekitar sekolah dan juga hentian bas namun tidak berjaya dan telefon bimbitnya gagal dihubungi sehingga kini.


“Tidak ada sesiapa nampak dan tahu di mana dia berada termasuk guru da

n rakannya,” katanya.

Shahrizad memberitahu, anak sulung daripada dua beradik itu merupakan seorang yang lemah lembut dan sangat menghormati ibu bapa.

“Dia juga seorang yang sangat menepati waktu dan akan menghubungi saya sekiranya dia terlewat pulang,” katanya.


Ujarny

a, Ameerah Asha bakal menduduki ujian percubaan peperiksaan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) pada 5 September ini dan merayu orang ramai agar membantu mencari anaknya.

Mereka yang mempunyai maklumat mengenai remaja itu boleh menghubungi Azizan di talian 013-7743477 atau Shahrizad (012-6430432).


Sama2lah kita berdoa semoga adik Ameerah Asha selamat ditemui dan dpt kembali ke pangkuan keluarganya utk sama2 menyambut kedatangan Syawal yg akan menjelang........Amin




Rabu, 10 Ogos 2011

6
Komen

Wordless Wednesday

By Nazayiena Ayiena | Rabu, 10 Ogos 2011@11:02 PG | Filed under


"Rumahku Syurgaku"




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
COPYRIGHT 2013 ALL RIGHT RESERVED BY My Lovely Family Blog wink